Növénytermesztés a magaságyásban egész évben

A magaságyásban termeszthetünk zöldségeket, egynyári fűszer- és gyógynövényeket, ehető virágokat. A legideálisabb az, ha egy-egy ágyásba minden növénycsoportból kerül.

A vegyeskultúra előnyei
Ha már megvan a magaságyásunk, tervezzük meg, hogy milyen növénykultúrák kerülnek majd bele. Egy, adott szezonban egymást kövessék benne a nagy-, a közepes- és végül a kis tápanyagigényű növények. A növényeket vethetjük közvetlenül a magaságyás földjébe magról, de palántákat is beültethetjük őket. Sok fűszernövény, gyógynövény és ehető virág távol tartja a zöldségfélék kórokozóit, kártevőit, ezért érdemes a sorok közé vagy a sorok végébe ezekből ültetni. A vegyeskultúra emellett elősegíti a jobb terméskötődést. Azt is tartsuk szem előtt, hogy bizonyos növények támogatják egymás egészséges fejlődését. Ültessünk a sárgarépa mellé vöröshagymát, a paradicsom közelébe bazsalikomot és fokhagymát, a káposztafélék mellé zeller, a saláta mellé fokhagyma kerüljön. Vessünk borsikafüvet a bab mellé, bársonyvirágot és körömvirágot a burgonya és a szamóca közelébe, kaprot a nehezen csírázó növények mellé. Bár a magaságyást érdemes a kert napfényes részébe tervezni, abban az esetben is tudunk benne növényeket termeszteni, ha csak félárnyékos vagy árnyékos helyre tudjuk helyezni. Jól tűri a kevesebb napfényt a galambbegysaláta, a mángold, a rukkola, a spenót, a citromfű, a menta, a petrezselyem, a snidling és a turbolya.


Egész évben termeszthetünk
Januárban a magaságyásba kerülhet a fokhagyma, márciusban már elvethető a hónapos retek, a spenót, a sárgarépa, a különböző saláták, a zöldborsó, a vörös- és lilahagyma, a fűszernövények közül a kapor. Áprilisban kerülhet a talajba a cékla, a cukorborsó, a bab és a burgonya, valamint az ehető virágok közül a sarkantyúkát, a búzavirágot, a körömvirágot és a bársonyvirágot is elvethetjük. Április közepétől vethetünk cukkinit, sütőtököt, uborkát. Érdemes májusig várni a bazsalikom és a koriander termesztésével, valamint a paprika- és a paradicsom palánták is a májusi fagyosszentek után kerülhetnek ki biztonsággal. Júniusra már sok zöldséget leszüreteltünk az ágyásból, így azok helyére másodvetésként vethető a leveles kel, a karalábé, a bimbós kel, saláta és a póréhagyma. Kora ősszel vethető a télálló petrezselyem, a télálló spenót, októberben, novemberben kell a jövő tavasszal szedhető fokhagymát elduggatni. Ilyenkor akár még retekkel és salátával is megpróbálkozhatunk, ha nem lesz hideg az ősz, ezek beérnek a tél előtt. Abban az esetben, ha ősztől kora tavaszig fóliasátrat teszünk a magaságyás tetejére, gyakorlatilag egy melegházat kapunk. Így akár egész évben termeszthetünk növényeket az ágyásokban. Jól tűrik a telet a melegházban a különböző, télálló, vastag levelű saláták, bizonyos káposztafélék, a rukkola, de a télálló spenót és a fokhagyma is.


A magaságyásban termeszthető növények a teljesség igénye nélkül
Zöldségek:

Bab, Bimbós kel, Borsó, Burgonya, Cékla, Cukkini Cukorborsó, Csili, Fokhagyma, Karalábé, Leveles kel, Paprika, Paradicsom, Póréhagyma, Retek, Rukkola, Salátafélék, Sárgarépa, Sóska, Spenót, Sütőtök, Uborka, Vöröshagyma Szamóca


Egynyári fűszer- és gyógynövények:
Borsikafű, Kerti bazsalikom, Görög bazsalikom. Thai bazsalikom, Kapor, Koriander, Petrezselyem


Évelő fűszernövények:
Lestyán, Majoranna, Metélőhagyma, Zeller (kétéves)


Egynyári ehető virágok:
Bársonyvirág, Borágó, Búzavirág, Körömvirág, Mályva, Sáfrányos szeklice, Sarkanytúka, Szegfű

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

 

2020.05.04