Ősszel is magaságyás - télálló zöldségfélék

Ősszel sem kell üresen hagynunk a magaságyást, a hagymafélék, a petrezselyem és a télálló zöldségek a tél folyamán is teremnek, sőt, ha fóliasátrat teszünk az ágyás tetejére, még több zöldségfélét, fűszernövényt termeszthetünk.

A magaságyás megfelelő rétegei

 

A termesztés előtt fontos tisztázni, hogy hogyan működik megfelelően a magaságyás. Hiszen az ilyen termesztés lényege, – a kényelmi szerep mellett – hogy a magaságyásban magasabb hő keletkezik, mintha szabadföldön termesztenénk. Ahhoz, hogy a magaságyás jól funkcionáljon, figyelnünk kell a megfelelő rétegek kialakítására. Az alsó két rétegbe kerülő anyagok lebomlása, komposztálódása hőtermeléssel jár. A komposztáló aljába gallyak, apróra vágott ágak kerüljenek, melyekre lágyszárú növényi hulladékot, fűnyesedéket, leveleket tegyünk. A harmadik réteg föld legyen, majd erre kerüljön szarvasmarhatárgya granulátum és érett komposzt keveréke, végül 15-20 cm magasan laza, jó vízáteresztő képességű, tőzeggel dúsított földet tegyünk.

 

Melegágyás – magaságyás

 

Hogy a magaságyásunkban minél többféle zöldséget, fűszernövényt termeszthessünk télen is, érdemes a tetejét védeni a fagyoktól. Megfelel e célnak az üveg-, a plexi- vagy PVC lap, de ugyanolyan jó, ha egy fém- vagy fakeretre átlátszó fátyolfóliát feszítünk ki, és ezt tesszük a magaságyás felé.

 

Zöldségfélék és fűszernövények a magaságyásban

 

Az ágyásban maradt káposztaféléket, a leveles kelt és a bimbóskelt nem kell ősszel eltávolítani a magaságyásból. Ugyanez igaz a (télálló) spenótra, a sóskára és a mángoldra is, melyek szintén jól tűrik a hideget. Ezeknek a zöldségféléknek folyamatosan szüretelhetjük a leveleiket, friss hajtásaikat. A fokhagyma, a vöröshagyma és a lilahagyma dughagymákat vagy egyéb érdekes hagymaféléket egész ősszel duggathatjuk. A dughagymákat 5-6 cm mélyre tegyük a földbe. Tél végére, tavasz elejére már szüretelhetjük is a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldhagymát. A télálló salátaféléket cserepekbe vessük el, tegyük az edényeket hűvös ablakpárkányba. A palántákat 4-5 leveles állapotban ültessük ki. A vitaminokban gazdag rukkolát, a madárbegysalátát és a téli porcsint egészen sekélyen vessük laza, porhanyós talajba a magaságyásban, és amíg a magok ki nem kelnek, ügyeljünk rá, hogy a földjük mindig nedves maradjon. A fűszernövények közül jól tűri a hideget a petrezselyem, a metélőhagyma és a zeller is, melyeket bátran használjunk frissen a mindennapokban, ugyanis nem csak hasznos tápanyagokat tartalmaznak, de fertőtlenítő hatásukról is ismertek.

További kertápolási tippekért látogasson el weboldalunkra: https://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.10.29