
Spárgatök, sütőtök, patisszon – Mi a különbség?
A tökfélék (Cucurbitaceae) változatos családjára jellemző, hogy az ide tartozó növények meleg-, víz- és tápanyagigényesek, termesztésükhöz nagy helyre van szükség, terméseik magas rost- és víztartalmukról híresek.
Spárgatök
A legtöbb konyhakertben megtalálható a régóta termesztett a spárgatök (Cucurbita pepo L. var. oblanga), amelynek gyökérzete helyre vetéssel nagy kiterjedésű, palántázással sekélyen helyezkedik el a talajban. Kúszó szára a fajtára jellemzően rövidebb, bokrosodó, vagy hosszabb, futó, elágazó. Tenyeresen karéjos levelei nagyméretűek, serteszőrökkel borítottak. Nagyméretű, narancssárga vagy napsárga színű virágaik egylaki váltivarúak, rovarbeporzásúak. Termése megnyúlt, hengeres kabaktermés, színe lehet fehér vagy világoszöld. A termésben található nagyméretű magok laposak, tojás alakúak, fehér vagy krémfehér színűek.
A spárgatök termesztése
A spárgatök nagy fényigényű és melegkedvelő növény, valamint hideg- és fagyérzékeny. A magok csak 12 °C fölötti hőmérsékleten kezdenek el csírázni. 25-30 °C-on a magok 5-7 napon belül kikelnek. A spárgatök vízigénye nagy, rendszeres öntözést igényel, öntözéskor egyszerre nagy vízmennyiséget juttassunk ki. Termesztésekor válasszunk számára tápanyagokban- és humuszban gazdag, könnyen melegedő, jó levegőzöttségű talajt. A többi tökféléhez hasonlóan nagy tápanyagigényű, ültetése előtt a talajba dolgozzunk szarvasmarhatrágyát és komposztot. Más kabakosok után 4-5 évig ne termesszük ugyanott, ültessük a kert meleg, napfényes részébe.
Sütőtök
Kedvelt tökféle a sütőtök (Cucurbita maxima), termesztése nagy helyet igényel, mert igen terebélyes. Gyökérzete hosszú, terjedelmes, nagy földterületet behálóz. Szára hengeres, több méter hosszúra nyúlhat. Serteszőrökkel borított levelei márványozottak, nagy méretűek. Egyivarú virágai élénksárga színűek, látványosak. A termés alakja, színe és húsa a fajtára jellemző. Lehet hosszúkás-megnyúlt, gömb vagy lapított alakú, fehér, szürke, ezüstös vagy világosbarna héjú. A terméshús sárga, narancssárga vagy narancsvörös színű. A fehér, krémfehér vagy szürke színű magok nagy méretűek, olajtartalmuk magas.
A sütőtök termesztése
A sütőtök szintén meleg-, fény- és vízigényes növény. A talaj típusára nem igényes, szinte bárhol termeszthető, kivéve a hideg, kötött, alacsony pH tartalmú földeket. A sütőtök nagyon tápanyagigényes, ezért az ültetőfészekbe kerüljön szarvasmarhatrágya és komposzt is. A magok csírázáshoz minimum 12 °C szükséges. Állandó helyrevetéssel termesztjük ültetőfészekben, az időjárástól függően április végétől, május elejétől, mert a sütőtök nagyon fagyérzékeny. Az ültetőfészkeket egymástól 1,5-2 méterre, tányérszerűen alakítsuk ki. Az ültetőfészkeket úgy készítsük, hogy először rajzoljunk egy 40-50 cm átmérőjű kört a talaj felszínén, majd egy ásó segítségével emeljük ki a talajt a körből, tegyünk bele 1-2 lapátnyi komposzt és szarvasmarhatrágya keverékét, majd takarjuk be földdel. A magokat 5-6 cm mélyen ültessük, egy-egy fészekbe 3-4 db magot vessünk.
Patisszon
A patisszon vagy másik nevén csillagtök (Cucurbita pepo L. var. patissoniana) a cukkini és a spárgatök közeli rokona. Márványozott felületű levelei tenyeresen karéjosak, nagyméretűek, serteszőrökkel borítottak. Virágaik nagyméretűek, színük narancssárga. A csillagtök termése kezdetben világoszöld, később fehér vagy krémfehér színű, alakja lapított félgömb, melynek pereme tompán fogazott. Fehér színű magjai kisebb méretűek, ezermagtömegük 60-80 g, míg a spárgatök ezermagtömege 150-200 g.
A patisszon termesztése
A patisszon fény- és melegkedvelő, ezért a kert napos, meleg részében termesszük olyan helyen, ahol az előtte levő 4-5 évben nem termesztettünk kabakosokat. A talaj típusára nem különösebben igényes, de kedveli a laza, jó levegőzésű, középkötött, 6,5-7,5-es pH-jú, magas humusztartalmú talajt. Tápanyagigényes, ezért az ültetése előtt dolgozzunk a talajba szarvasmarhatrágyát, komposztot. Szabadföldi termesztésével a májusi fagyok végéig kell várnunk, mert fagy- és hidegérzékeny. A patisszon magról és palántázással szaporítható. Legjobb – a többi tökféléhez hasonlóan – ültetőfészekbe ültetni. Az ültetőfészkeket egymástól legalább 1 méterre készítsük el, mert a növény igen helyigényes. A fészkeket tányérszerűen alakítsuk ki, hogy az öntözés során a víz itt maradjon. Öntözzük rendszeresen a növényeket, valamint 10-14 naponta kapáljuk át a növény körüli területet.
További kertápolási tippekért látogasson el weboldalunkra: https://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek
Írta: Beh Mariann
A STIHL kertápolási szakértője