
Termesszünk sztíviát!
Sokan használják cukor helyett a sztíviát vagy steviát (Stevia rebaudiana B.), amelynek termesztése nem nagy ördöngösség. Sikerét többek között annak köszönheti, hogy levelei harmincszor édesebbek a cukornál, fogyasztása mégsem emeli meg a vércukorszintet, cukorbetegek számára is ajánlott.
Hogyan termesszük a sztíviát?
A Dél-Amerikában őshonos sztívia vagy másik nevén jázminpakóca melegigényes növény, a fagyokat nem tűri. Sűrűn elágazó gyökérzete sekélyen helyezkedik el a talajban, a növény akár 100 cm magasra nőhet. Keresztben átellenesen álló, élénkzöld színű levelei finoman fogazott szélűek. A sztíviapalántákat április közepétől szabadfölbe ültethetjük, de ősszel fel kell szednünk a töveket és fagymentes helyre kell tennünk, mert a növény nem télálló. Termesztése cserepekben vagy balkonládákban éppen ezért jóval egyszerűbb. A sztívia a laza, porhanyós, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú talajt kedveli. A szélvédett és félárnyékos helyek a legideálisabbak számára.
Hogyan gondozzuk?
A sztívia gondozása igazán egyszerű. A cserépben nevelt növényekre vonatkozó alapszabályok ugyanúgy érvényesek rá is, így például az, hogy csak olyan cserépbe ültessük, amelynek alján ki tud folyni a felesleges víz, mert a pangó vizet nem kedveli. Tavasztól őszig rendszeresen öntözzük, főleg a nyári kánikula idején, míg a téli, nyugalmi időszakban elegendő 2-3 hetente öntözni. Minél sűrűbben megmetsszük, a növény annál inkább bokrosodik, annál több oldalhajtást hoz. A sztívia leveleit egész nyáron szedhetjük. Felhasználhatjuk frissen vagy megszáríthatjuk napfénytől védett, szellős helyen, tálcákra kiterítve.