Tippek a sikeres őszi fokhagyma-termesztéshez

A fokhagymát termeszthetjük tavasszal vagy ősszel, szabadföldben a kertben vagy akár cserépben, az ablakpárkányban is. A kis gerezdek fogyasztásának rendkívül sok pozitív élettani hatása van, de a fokhagyma nem csak nekünk hasznos: a legtöbb konyhakerti zöldség is egészségesebben fejlődik a közelében.

Hogyan ültessük a fokhagymát szabadföldbe?

A fokhagymát tavasszal vagy ősszel is eldughatjuk szabadföldbe. Ha tavasszal dugjuk el a fokhagymát, nyár végén szüretelhetjük, míg ha októberben vagy enyhe, fagymentes időben, novemberben ültetjük, akkor a tavasz kezdetén már fogyasztható. Igazán üdítő látványt nyújtanak márciusban a még ébredező kertben az élénkzöld fokhagyma szárak. Nyár elején, amikor a fokhagyma szára sárgulni kezd, a fokhagymákat felszedhetjük, tisztítás után a szárakból fonatot készítve, felakasztva száríthatjuk. A felásott és eldolgozott talajba a fokhagymagerezdeket 10-15 cm-es távolságra dugjuk egymástól 4-6 cm mélyen. Már most gondoljuk át, hogy tavasszal milyen zöldségféle kerül a fokhagyma mellé, hiszen a fokhagyma remekül távol tart sok kórokozót és kártevőt a konyhakertben. Hasznos a feketegyökér, a paradicsom, a saláta, a sárgarépa és a szamóca közelébe ültetni, mert segíti a növények gombás megbetegedéseinek megelőzését és sok kártevőt elriaszt.

 

Hogyan termeszthető cserépben a fokhagyma?

A fokhagymát egész évben termeszthetjük, mindössze néhány gerezd fokhagymára, általános növényföldre, egy marék agyaggolyóra, és egy cserépre lesz szükségünk. A cserepek aljába szórjuk az agyaggolyót, ami megakadályozza a talaj kiszáradását, illetve ha túlöntöznénk a földet, a felesleges vizet magába szívja. Az agyaggolyókra tegyünk földet, majd a cserép méretétől függően 3-6 fokhagymagerezdet dugjunk a földbe, úgy, hogy felső harmaduk a felszín felett legyen. Tegyük a cserepet fényben gazdag, hűvösebb ablakpárkányba és locsoljuk meg két-háromnaponta. A fokhagyma akár már egy hét múlva kihajthat.

 

Néhány hasznos tanács a sikeres termesztéshez:

  • A fokhagyma vásárlásakor duzzadt, sérülésmentes, fehér- vagy halványlila színű hagymahéjú dughagymákat válasszunk.
  • A cserépben nevelt fokhagyma aláhelyezzünk tálcát, és ne a cserépben levő földet öntözzük, hanem a tálcába öntsük a vizet.
  • A fokhagyma fejet csak az ültetés előtti napon válasszuk szét gerezdekre, mert a fokhagymagerezdek könnyen megfonnyadnak vagy megpenészednek.
  • A kertben a fokhagymát ne ültessük vörös-, lilahagyma vagy fokhagyma után ugyanarra a helyre.
  • Az ősszel szabadföldbe ültetett fokhagymát csak tömör, ülepedett talajba duggassuk, hogy megelőzzük a gerezdek kifagyását.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

 

 

2020.01.17