Ültessünk fekete szedret!

A fekete szeder júliustól egészen őszig, folyamatosan érik, igazi vitaminbomba a kertben. A kiskertekben a tüske nélküli, bőtermő fajták a legkedveltebbek.

A fekete szeder jellemzői

 

A fekete szeder (Rubus fruticosus) fás szárú, kúszó félcserje, népies nevei szedernye, fekete málna. A rózsafélék családjának tagja, több változata ismert, de érthető módon, a kúszó, tövis nélküli fajták a legkedveltebbek. Akár 2,5-3 m magasra nőhet, hajtásai ívesen lehajlók, levelei haragoszöld színűek, szárnyasan összetettek. Öttagú virágaikon a sziromlevelek fehérek vagy halvány rózsaszínűek. Húsos, csonthéjas termése éretten fekete színű, lédús, íze édes-savanykás, júliustól őszig érik. A termés vitaminokban (B1-, B6- és C-vitamin), ásványianyagokban (cink, kalcium, kálium, magnézium, vas), flavonoidokban, valamint antocianidokban gazdag. A termés a népi gyógyászat szerint immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású. 

 

A fekete szeder ültetése és gondozása

 

A fekete szeder meleg- és fényigényes, ültessük a kert napos, szélvédett részébe. A téli fagyokra enyhén érzékeny, hidegebb teleken jellemző a vesszők fagykára. Nyáron öntözzük rendszeresen. A fekete szeder a talajra igényes, kedveli a tápanyagban- és humuszban gazdag, laza, morzsalékos és jó vízgazdálkodású talajt. A fekete szeder csemete gyökérzete igen sérülékeny, ezért vásárláskor érdemes a konténeres- vagy a cserepes növényeket előnyben részesíteni a szabadgyökerű növényekkel szemben. Az ültetést kora tavasszal vagy ősszel, fagymentes időben végezzük. A fekete szedernek támasztékra van szüksége ahhoz, hogy a hajtásait rögzíteni tudjuk. Ez azért fontos, hogy a vesszőket minél több napfény érje. A támasztékról (180-200 cm magas) még a telepítés előtt gondoskodnunk kell.

 

Ültetésekor ássunk 50 cm mély és ugyanilyen széles ültetőgödröt. Az ültetőgödörben végezzünk talajcserét úgy, hogy a gödör aljába a talaj felső, termékeny része kerüljön vissza. Szórjunk az ültetőgödörbe 0,5-1 kg szarvasmarhatrágya granulátumot és ugyanennyi érett komposztot. A szarvasmarhatrágyatrágya granulátum tartalmazza a növény számára szükséges tápanyagokat, nitrogént, foszfort, káliumot és mikroelemeket is. Az érett komposzt magas humusz tartalmú, ami azért fontos, mert így a növény gyökerei sokkal könnyebben fogják tudni felvenni a talajban található tápanyagokat. Ültetés után a fekete szeder csemetét a gyökérnyakon képződött 2-3 rügy fölött metsszük vissza. Az ültetés után tömörítsük taposással a növény körül a talajt, majd bőségesen öntözzük be. Az öntözés után már ne tapossuk össze a növény körüli területet. Az első évben egy vagy kettő vesszőt hagyjunk meg, melyeket rögzítsünk a támrendszerhez.

 

A fekete szeder metszése

 

A fekete szeder hajtásai a málnához hasonlóan csak két évig élnek. A tősarj akár 5 m hosszúra is nőhet, a tősarjon fejlődő másodrendű hajtások, melyeken a gyümölcs nagy része fejlődik, 2-3 m hosszúságúra nő. Az ültetés utáni év tavaszán hagyjunk meg egy vagy kettő, szépen fejlődő vesszőt, gyenge növekedés esetén azonban metsszük a vesszőket rövidre. A harmadik évben tartsunk meg két-három vesszőt, ezeken már termésre is számíthatunk. Ezt a néhány vesszőt 1,5-2 m hosszúságúra hagyjuk és metsszük le róluk a másodrendű hajtásokat. A negyedik évtől elegendő fenntartó metszést végeznünk. Az esetleg fagykárt szenvedett vesszőket tavasszal tőből metsszük ki. A fejlődő sarjakat májusban válogassuk, és tövenként hagyjuk meg a 4-5 legerősebb vesszőt, amikből a következő évben termővesszők lesznek. A 2,5-3 m hosszú hajtások csúcsát metsszük vissza, hogy serkentsük a másodrendű hajtások fejlődését. Kora ősszel, a termések szüretelése után metsszük ki tőből a letermett vesszőket, mert ezek fertőzések forrásai lehetnek.

 

Kedvelt fekete szeder fajták

 

Dirksen Thornfree

 

Amerikában nemesített tüskétlen fekete szeder fajta a Dirksen Thornfree. Bokra nagyon erős növekedésű, a vesszők akár 3,5 m hosszúságúak is lehetnek. Hidegebb teleken (-20°C alatt) vesszői fagykárt szenvedhetnek, ezért a kert védett, legmelegebb részébe ajánlott ültetni. Május közepétől június közepéig virágzik. Korai érésű, bőtermő szederfajta, érése július közepén kezdődik. Termése nagyméretű, lédús, kúp alakú, fényes. 

 

Thornfree

 

Szintén amerikai nemesítésű, tüskétlen fekete szeder fajta a Thornfree, mely késői érésű, bőtermő. Erős növekedésű, vesszői lehajlók. Hidegebb, -20°C alatti hőmérsékleten vesszői károsodhatnak. Virágzása a Dirksen Thornfree után 2-3 héttel, május végétől vagy június elejétől jellemző. Érése augusztus elején kezdődik és egészen az őszi fagyokig tart. A termés nagy méretű, kúpos, kemény, fényes fekete, kellemesen savanykás ízű.

 

Loch Ness

 

Skóciában nemesített, tüskementes fekete szeder fajta a Loch Ness vagy másik nevén Nessy. Korai érésű, július közepétől szüretelhető. Bőtermő, termése nagyméretű, fényesen csillogó, jól szállítható.

 

Felhasznált irodalom:

 

Czáka Sarolta – Valló László: A metszés ábécéje, Mezőgazda könyvek, 2017

Soltész Miklós: Gyümölcsfajtaismeret és -használat, Mezőgazda Kiadó, 1998

 
2021.04.13