
Ültessünk kakukkfüvet a kertbe
A kerti kakukkfű fűszerként és gyógynövényként is sokszínűen használható. Ültessük a kert meleg és napfényes részébe, meszes, laza, jó vízáteresztő képességű talajba.
A kakukkfű környezeti igénye
A kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) fásodó szárú félcserje, kedvező körülmények között akár 50 cm magasra, hosszúra nőhet. Jellegzetes mediterrán fűszernövény, a Földközi-tenger vidékén őshonos. Felálló, elágazó szára az alsó részeken fásodó, hajtásai 10-20 cm hosszúak. A kerti kakukkfű levelei enyhén szőrözöttek, az egyes fajták levelei nagyon változatos alakúak. Májustól júliusig nyíló illatos virágai fehérek, rózsaszínek vagy világos lilák. A kakukkfű a jó vízáteresztő képességű, tápanyagokban gazdag, laza, meszes talajt szereti. Meleg- és fénykedvelő, cserépben nevelve is napfényes, déli fekvésű ablakpárkányba tegyük. Enyhén fagyérzékeny, ezért a fiatal töveket takarjuk télen száraz levelekkel, gallyakkal, de hidegebb teleken a több éves növények tövét is érdemes védeni a fagytoktól.
A kakukkfű ültetése
A kakukkfüvet 4-6 évente érdemes átültetni, mert a talaj tápanyagtartalmától függően a növény ennyi idő után száradni, öregedni kezd. A telepítés előtt néhány nappal az új
ültetőgödörbe kerüljön szerves trágya vagy komposzt. Az átültetést májusban az utolsó fagyok után végezzük, így őszre megerősödhetnek a növények. A kakukkfű magvetéssel vagy tőosztással szaporítható. A tavasszal vagy ősszel végzett tőosztás során az egész anyanövényt ássuk ki óvatosan a talajból, majd határozott mozdulatokkal válasszuk kisebb részekre. A szétválasztott töveket ültessük új helyükre. A cserépben nevelt kakukkfüvet napsütéses, meleg, szélvédett helyre tegyük. A felbukkanó gyomnövényeket rendszeresen húzzuk ki a kakukkfű mellől. Öntözzük rendszeresen, de a cserépben ne maradjon pangó víz, mert a kakukkfű nem kedveli a túlöntözést. Ősszel vigyük a cserepeket fagymentes, világos helyre.
A kakukkfű szüretelése, felhasználása
A kakukkfüvet gyakorlatilag egész évben vághatjuk, ha szükségünk van rá a konyhában vagy a házi patikában. Egyszerre nagyobb mennyiséget napsütéses, száraz időben szedjünk, a betakarítást a virágzásban végezzük, ekkor a legmagasabb az illóolaj tartalma, ez a növényi anyag a legjobb herbateának, fűszernek. Az erőteljesebb metszés hatására új hajtásokat hoz. A kakukkfű leveles hajtásait mindig a fásodó részek felett vágjuk. A levágott hajtásokat tálcákra kiterítve, aszalógépben vagy alacsony hőfokon (legfeljebb 40℃) sütőben szárítsuk. Tálcán kiterítve száraz, meleg, közvetlen napfénytől védett helyen szárítsuk. A megszáradt növényi részeket tegyük légmentesen záródó üvegbe vagy dobozba és tartsuk sötét, száraz helyen. A kerti kakukkfű teája antibakteriális hatású, köptető, görcsoldó tulajdonságú. Fogyasztása csökkenti a köhögést, fájdalomcsillapító, javítja a közérzetet. A kakukkfű tea gyomorproblémák kezelésére is javasolt. A leveles, virágos hajtásban illóolaj (timol, cimol, karvakrol), cserzőanyag, gyanta, keserűanyag, szaponin található. Fűszerként használva karakteres, fás, aromás íze miatt húsok, halak, zöldségek, tészták, paradicsomos ételek fűszerezésére ajánlott.
A citromkakukkfű
Kedvelt fűszernövény a citromkakukkfű vagy citromillatú kakukkfű (Thymus citriodorus) is. Illata és íze kevésbé markáns, kellemesen citrusos, virágos. A konyhában halak és fehér húsok, saláták, desszertek ízesítésére használhatjuk. Termesztése, környezeti igénye a kerti kakukkfűhöz hasonló.
Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek
Írta: Beh Mariann
A STIHL kertápolási szakértője