Ültessünk zsályát a kertbe!

A Földközi-tenger vidékéről származó orvosi zsálya magas illóolaj tartalmú gyógy- és fűszernövény, de mutatós megjelenésének köszönhetően dísznövényként is megállja a helyét a kertben.

A zsálya jellemzői

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) a Földközi-tenger északi partvidékén őshonos, 50-80 cm magasra növő, évelő félcserje. Jól tűri a szárazságot, kedveli a meleget és a napsütést. Mélyre hatoló gyökérzete elágazó. Szára fásodó, szürkésbarna színű, idővel elágazó, bokrosodó, hajtásainak keresztmetszete az ajakos növények családjára jellemzően négyszögletes. Molyhosan szőrözött, ezüstösen zöld levelei hosszúkás, lándzsás alakúak. Május végétől nyíló, álörvöket alkotó összetett álfüzér virágzata általában lila színű, de léteznek rózsaszín és fehér virágú fajták is. Apró méretű négy makkocska termése vörösesbarna színű.

A zsálya ültetése, gondozása


A zsálya a legtöbb talajtípuson termeszthető, de az enyhén meszes talaj a legideálisabb számára. A kert napos, meleg részébe ültessük. Hidegebb teleken, amikor nem takarja hó a talajt, a zsályán fagykárok jelenhetnek meg, ezért ősszel takarjuk a növény tövét száraz levelekkel, szénával, náddal, gallyakkal. Tavasszal a hajtásokat 8-10 cm-re vágjuk vissza, így új, friss hajtásokat hoz.

A zsálya leveleinek szárítása

A virágzást követően a leveles hajtásokat csokrokba kötve vagy a leveleket egy rétegben tálcára kiterítve száríthatjuk. A szárítást közvetlen napfénytől védett, száraz, szellős helyen végezzük. A megszáradt leveleket morzsoljuk le a szárról, és tegyük légmentesen záródó üvegekbe, tartsuk száraz, sötét helyen.

A zsálya szaporítása

A zsályát magvetéssel, palántázással vagy fás dugványozással szaporíthatjuk. A zsályát állandó helyre vetéssel október végén, november elején vagy kora tavasszal, márciusban szaporíthatjuk. A vetőmagokat 2-3 cm mélyen vessük el. Cserepekbe, ültetőtálcákba vetve, palántákat nevelve biztonságosabb a telepítésük. A palántákat szeptember végén ültessük el szabadföldbe. A tavaszi vagy kora őszi fás dugványozás során a 10-15 cm hosszú dugványokat az egyik szárcsomóhoz közel, nagyjából 45°-os vágási szögben vágjuk le. Az ezzel módszerrel metszett felület erőteljesebb gyökérképződéssel jár. A dugványokat ültessük 4-5 cm mélyen, 15-20 cm sortávolságra és 5 cm tőtávolságra egymástól homok, komposzt és föld keverékébe.

Zsálya a konyhában

A zsálya karakteres, kámforos, fás íze sokféle fogáshoz illik. Frissen és szárítva is felhasználhatjuk. Húsok, halak, zöldségek, gomba fűszerezésére, tejszínes ételek, levesek ízesítésére kiválóan alkalmas, sőt, íze gyümölcsös édességekhez, péksüteményekhez is illik. 6 éven aluli gyermekek és várandós-, szoptató kismamák kerüljék a zsálya fogyasztását.

 

További kertápolási tippekért látogasson el weboldalunkra: https://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.09.21