3+1 tuti tipp karácsonyra kertészkedő szeretteinknek

Kertészkedő barátaink, családtagjaink számára biztos a siker karácsonykor, ha olyan profi kerti szerszámot vagy gépet kapnak, amit kényelmesen és sokat használhatnak majd a kertben.

1. Metszőollók

 

A kertben szinte egész évben akad metszeni való növény, a megfelelő metszési munkák elvégzéséhez kiváló minőségű szerszámokra van szükség. Az életlen eszközök különféle maradandó sérüléseket okozhatnak a növényekben. Két féle metszőollót különbözethetünk meg. A mellévágó olló a ,,klasszikus” metszőolló, amelynek vágóéle az úgynevezett támasztópenge mellett záródik. A rávágó olló pengéje a támasztópengére ütközik, ez nem alkalmas a vastagabb vesszők, ágak metszésére, hanem a vékony, zöld vesszők vágására és a lágyszárúak metszésére való. A rávágó olló tökéletes például a rózsabokrok metszésére, ezért biztosan örömöt szerzünk vele az olyan ismerőseinknek, akiknek sok rózsabokra van a kertben. A STHIL metszőollói és gallyazói ergonomikus kialakításuknak köszönhetően nagyon élvezetessé teszik a metszést. A kovácsolt metszőollók műanyag bevonatú markolattal vannak ellátva. Krómozott, korrózió ellen védett ollótest, élezhető pengék jellemzik őket. Kiegészíthetjük az ajándékot egy erős bőrből készült metszőolló övtáskával, ami azért praktikus, mert sokan munka közben letesszük a kert különböző részeire a metszőollót, amit utána általában nehéz megtalálni, az övtáskába téve a szerszámot ez nem fog többet előfordulni. Az ág- és gallyvágó ollók a metszőollókhoz képest hosszú (60-80 cm) nyelűek. Pengéik hasonlóak a metszőollóéhoz, használatuk viszont sokkal kisebb erőkifejtést igényel, melynek oka, hogy a hosszú nyél akár nyolc-tízszeresére növeli a forgatónyomatékot. Az ágvágó ollók a nagyobb átmérőjű gallyak metszésére alkalmasak.

 

2. Akkumulátoros gépek

 

A jövő az akkumulátoros gépeké, az ilyen gépek lehetővé teszik a környezetbarát kertrendezést. A kivehető akkumulátoros gépek nagy előnye, hogy az akkumulátorokat cserélgethetjük az egyes kerti gépeink között. A STIHL szinte minden géptípusában találunk akkumulátoros verziót. Az akkumulátoros gépek előnye, hogy az elektromos gépekkel ellentétben nem kell, hogy a munkavégzés közelében hálózati csatlakozó legyen, sőt, a hosszabbító kábelére sem kell folyamatosan odafigyelnünk. Az akkumulátoros kerti gépek használata egyszerű és kényelmes többek között a puha, csúszásmentes markolatnak és a markolatba integrált kapcsolónak köszönhetően. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az akkumulátoros gépek rendkívül halkan dolgoznak. A gépekkel nincs további üzemeltetési- és fenntartási költségünk, nincs szervizigényük. Az akkumulátorok 5-7 év alatt érik el élettartamuk végét.  A STIHL vagány újdonsága, a GTA 26 ágvágó, amellyel pillanatok alatt elvégezhető a kisebb vesszők és a 8–10 cm átmérőjű ágak metszése. Nagyon könnyű, mindössze 1,2 kg, egy kézzel is használható, ezért kifejezetten ajánlott nőknek is. A GTA 26-tal lefűrészelt vesszők, ágak, rönkök felülete teljesen ép lesz, nem szálkásodik.

 

3. Aprítógépek

 

Rendkívül hasznos gépek a kertben az aprítógépek, amelyekkel sok időt és energiát spórolhatunk meg, ezek áramforrással rendelkező kertekbe ajánlottak. Az apróra vágott növényi hulladék sokszínűen felhasználható, például remek mulcsként funkcionál vagy bedolgozhatjuk a talajba, pótolva ezzel a talaj tápelem tartalmát, szórhatjuk a fagyérzékeny növények tövére a tél előtt. Arról nem is beszélve, hogy a komposztálóra kerülő növényi anyagot is jobb, ha minél kisebb méretűre zúzzuk, mert így sokkal gyorsabban megy végbe a komposztálás folyamata. Kétféle aprítógépet különböztetünk meg. Az egyik típus csak a fásszárú növényi hulladék (ágak, gallyak, vesszők) vágására ajánlott. Az ilyen aprítógép fogaskerekes törőhenger segítségével aprítja a fát mulcsszerű végtermékké. A másik aprítógép típus a forgótárcsás aprító-komposztáló gép, amely a fásszárú növényi hulladék mellett a zöldhulladék aprítására is alkalmas.

 

+1 Védőfelszerelés

 

A megfelelő és jó minőségű védőfelszerelés elengedhetetlen a biztonságos kerti munkához. A védőkesztyű szinte minden kerti feladat elvégzésénél jól jön, védi a kezet az esetleges sérülésektől. A STIHL védőkesztyű kínálatában mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. A védőszemüvegek szintén nagyon hasznosak a kertben az aprítás, a szegélynyírás vagy a fűrészelés közben felpattanó növényi részek ellen. A STIHL védőszemüvegek megfelelnek a legmagasabb elvárásoknak. Belül páramentesek, kívül karcolásálló szemüveglappal és oldalsó védelemmel vannak ellátva, szárvégük párnázott és 100%-os UV-védelmet nyújtanak. A strapabíró védőnadrágok jól szellőző anyagból készülnek, térdrészükön vízállók, tüske és nedvesség elleni védelemmel ellátottak a lábszár alsó részén.

További kertápolási tippekért látogasson el weboldalunkra: https://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.12.02