5+1 tipp a díszfák sikeres őszi ültetéséhez

A díszfák ültetése során fektessünk nagy hangsúlyt az ültetőgödör helyes elkészítésére, a megfelelő tápanyagellátottságú talajra, és arra, hogy csak biztos helyről származó, egészséges növényeket ültessünk.

1. Az ültetőgödör optimális mérete

 

Az ültetőgödör megfelelő mérete és a talajcsere, a talaj tápanyagokkal való ellátása elengedhetetlen, ha nem csak a kezdeti növekedési időszakban, de az idő múlásával, évekkel később is a díszfa intenzív növekedése a célunk. Ássunk minimum 60-70 cm széles és 60-70 cm mély ültetőgödröt. Bár ez a feladat (főleg kötöttebb, agyagos talajokon) megterhelő fizikai munkával jár, a megfelelő talaj kialakítása mindenféleképpen szükséges a növény optimális fejlődéséhez. Ha ugyanis ,,megspóroljuk” ezt a feladatot, a növény apró hajszálgyökerei nem tudnak majd megfelelően növekedni a tömör talajban. A talajcsere azért szükséges, mert a laza, porhanyós, tápanyagokban gazdag talajban a gyökérfejlődés nagyon intenzív lesz, ami a díszfa látványos növekedéséhez fog vezetni.

 

2. A megfelelő tápanyagutánpótlás

 

A díszfák ültetőgödrének elkészítésekor a talaj felső rétegét tegyük vissza az ültetőgödör aljába. Az ültetető gödörbe kerüljön 1-2 kg szavasmarhatrágya granulátum, amely tartalmazza a megfelelő makro- és mikroelemeket a növény számára. Tegyünk ezen kívül félig érett és érett komposztot is az ültetőgödörbe, ami nem csak javítja a talaj szerkezetét, de a benne található hasznos mikroorganizmusoknak és a magas humusztartalmának köszönhetően a növények sokkal könnyebben tudják felvenni és jobban tudják hasznosítani a talajban található tápanyagokat.

 

3. Az ültetés optimális helye és ideje

 

A díszfa ültetése során vegyük figyelembe a növény környezeti igényeit. A fényigényes fákat ültessük a kert déli vagy keleti fekvésű részébe, míg az árnyéktűrő növényeket a kert északi és nyugati részébe is ültethetjük. Olyan helyre, ahol korábban valamilyen betegség miatt kihalt egy fa, ne ültessünk azonos családba tartozó növényt vagy az ültetés előtt végezzünk talajfertőtlenítést. Ez azért fontos, mert a talajban ott lehetnek olyan fertőző kórokozók (vírusok, baktériumok és gombák) vagy kártevők (például cserebogár pajor, drótféreg), melyek könnyen megtámadhatják a fiatal facsemete gyökérzetét.

 

4. A szabadgyökerű és a konténeres díszfacsemete

 

Szabadgyökerű facsemete vásárlása esetén a facsemete gyökérzetét az ültetés előtt tegyük fél napra vízbe, hogy pótoljuk a fa vízveszteségét. Az ilyen facsemete ültetése előtt ellenőrizzük a fa gyökerét, és a sérült gyökérrészeket vágjuk vissza. Ez azért fontos, mert a sima sebzési felületek sokkal gyorsabban regenerálódnak, és így hamarabb fognak új hajszálgyökerek képződni. Az apró hajszálgyökerek felelnek a növény víz- és tápanyagfelvételéért. A földlabdás és a konténeres díszfacsemete gyökérzete nem sérül a kitermelés és a szállítás során, ültetés előtt ezeket a növényeket nem szükséges vízbe állítani. A konténeres és a földlabdás fák egész évben megtalálhatók a faiskolák és kertészetek kínálatában, ezeket fagymentes időben, egész évben ültethetjük. A szabadgyökerű fákat csak lombhullás után tudjuk megvásárolni, és ősztől tavaszig, fagymentes időben ültethetjük el őket.

 

5. A támaszték és a talaj beiszapolása

 

A díszfa mellé az ültetés során helyezzünk támasztékot, és kötözzük hozzá a fiatal növényt, hogy az megvédje a fát az erősebb szél okozta sérülésektől. Az ültetőgödörbe lapátoljuk vissza a felásott, és már laza, porhanyós talajt, majd taposással tömörítsük a díszfa körüli területet. Végezetül iszapoljuk be, azaz öntözzük be alaposan a talajt a facsemete körül.

 

+1 tipp

 

Legyen szó konténeres vagy szabadgyökerű díszfáról, fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk facsemetéket. Olyan díszfát vásároljunk, amelynek a címkéjén szerepel a termelő faiskola neve, a növény faj neve és a növény-egészségügyi regisztrációs száma.

További kertápolási tippekért látogasson el weboldalunkra: https://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.10.29