7+1 gyomnövény, amit felhasználhatunk a konyhában

Bár a kertben felbukkanó gyomnövények a legtöbbször bosszúságot okoznak, vannak közöttük olyan vitaminokban és ásványianyagokban gazdag ehető növények, melyeket ahelyett, hogy a komposztálóra dobnánk, meg is ehetünk.

1. Pásztortáska
Diós aromájú, szív alakú tokterméséről ismerhető fel a közönséges pásztortáska (Capsella bursa-pastrois). A pásztortáska virága, termése és levele is ehető, enyhén csípős, sós ízű. A pásztortáska leveleit, hajtásait keverhetjük salátákhoz, készülhet belőle leves és főzelék, de virágos hajtásai és termései különleges fogások díszítésére is használhatók.

 

2. Árvacsalán
Izgalmas ízű, frissen fogyasztva és főzeléknek elkészítve is különleges növény az árvacsalán, melynek apró, színes virága is ehető. A piros árvacsalán (Lamium purpureum) már kora tavasszal megjelenhet a kertben, virágzás előtt, frissen fogyasztva, ilyenkor a legfinomabb. Közeli rokona a foltos árvacsalán (Lamium maculatum) szintén gyűjthető, melynek legalsó levelein középen egy fehér csík húzódik.

 

3. Pitypang
A legtöbb kertben megtalálható pitypang vagy másik nevén gyermekláncfű (Taraxacum officinale) friss és zsenge, az endíviára emlékeztető ízű leveleiből készülhet saláta, főzelék, krémleves vagy akár zöldturmix. Levelein kívül a virágszirmai is fogyaszthatók frissen, de szirup vagy szörp is készíthető belőlük. Az igazán hozzáértők a virágok bimbóiból kaprit készítenek. A gyermekláncfű levele és gyökérzete remek tea alapanyag, gyógynövényként már több mint ezer éve tartják számon. A pitypang gyógyhatásai a teljesség igénye nélkül: fokozza az emésztést, valamint a máj- és az epe működését, vízhajtó, tisztító, erősítő hatású.

 

4. Turbolya
A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) jellegzetes, ánizsos, medvecukor illatú vadon termő fűszernövény, rendkívül sokszínűen felhasználható. A legtöbb kertészeti áruházban vetőmagként is beszerezhető. Levelei megjelenésükben hasonlítanak a petrezselyem- és a sárgarépa levélzetéhez. Remekül ízesíthetünk vele leveseket, főzelékeket és halakat, de fontos, hogy csak a főzés vagy sütés végén adjuk a fogásokhoz.

 

5. Tyúkhúr
Tél végén, kora tavasszal bukkanhat fel a kertben a közönséges tyúkhúr (Stellaria media), mely az egyik legelső, friss vitaminforrás a kertben. Levelei, hajtásai és virágai is fogyaszthatók, ízük enyhén édes, mogyorós, fűre emlékeztető. Frissen remek saláta és zöld
turmix alapanyag, de a spenóthoz hasonlóan levest és főzeléket is készíthetünk belőle.

 

6. Fehér here
Saláta, leves és főzelék is készíthető az évelő fehér heréből (Trifolium repens), mely a legtöbb kertben megtalálható, az ugyancsak fogyasztható vörös vagy réti heréhez (Trifolium pratense) hasonlóan. Áprilisban, májusban, zsengén gyűjtsük. Levele és virágzata is
fogyasztható, íze enyhén savanykás, salátára emlékeztető. A virágok az ételek díszítésére is tökéletesek, a leveleket frissen keverhetjük salátákhoz, zöldturmixokhoz.

 

7. Útifű
Szintén ehető, vadontermő növény a lándzsás útifű (Plantago lanceolata) és a nagy útifű (Plantago major), melyek íze zsengén, a virágzás előtt a legfinomabb. A nagyobb levelekben található levélereket távolítsuk el fogyasztás előtt, mert azok nehezen rághatók szét. Erőteljes íze miatt mindkét útifű félét salátákhoz vagy főzelékekhez keverve érdemes fogyasztani. A lándzsás útifű levele megszárítva köhögés csillapító teakeverékek alkotója.

 

+ 1 Százszorszép
A pázsitban gyakran felbukkanó százszorszép (Bellis perennis) apró, kecses virágairól könnyen felismerhető, melyek kora tavasztól őszig folyamatosan nyílnak. A virágok, a bimbók és a zsenge levelek frissen salátákhoz keverhetők, a levelek és a gyökérzet megszárítható gyógyteának. A százszorszép teája gyulladáscsökkentő, vértisztító, ellenállóképesség növelő tulajdonságú.

 

STIHL tipp:

Fontos tudni, hogy a vadon termett növények gyűjtését körültekintően végezzük, csak olyan növényt fogyasszunk, amit biztosan be tudtunk azonosítani. Az egyes gyomnövények, gyógynövények hosszútávú és rendszeres alkalmazásáról érdemes orvosi véleményt kérni.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

 

2020.02.11