A hagymás dísznövények őszi ültetése

A tavasz első hírnökei a kertben az élénk színekben pompázó jácintok, nárciszok, krókuszok, tulipánok és császárkoronák, melyek hagymáinak elültetésére azok az őszi hónapok a legideálisabbak, amikor még nem fagyott a talaj.

Hagyma, hagymagumó, gumó

A hagymások föld alatti, módosult hajtása, mely a tápanyagok raktározásáért felelős lehet hagyma (például tulipán), hagymagumó (például krókusz) vagy gumó. A hagyma vagy bulbus rövid hajtástengelyét sűrűn egymásra boruló allevelek fedik, a belső levelek húsosak, bennük tápanyagok raktározódnak, a külsők buroklevelek szárazak, ezek a védelemért felelnek. A hagymagumóra vagy bulbotuberre a hagyma és a gumó tulajdonságai keverten jellemzők. A hagyma tönk része gumóvá vastagodott, melyet kívülről hártyás burok, száraz allevelek vesznek körül. A gyökérgumó vagy tuber olyan módosult hajtás, melyen nincsenek oldalszervek.

 

Milyen hagymákat vásároljunk?

A dísznövény hagymák vásárlásakor jó, ha megfogadunk néhány tanácsot. Válasszunk olyan hagymákat, melyek érintésre kemények, sérülésmentesek, formásak. A vásárlásláskor ne sajnáljuk a pénzt a drágább, de minőségi vetőanyagra, mert az áron aluli hagymák sokszor csalódást okoznak tavasszal, amikor nem fejlődnek belőlük virágok. A hagymákat biztos helyről szerezzük be: kertészetekben, piacokon, megbízható webshopokban biztosan megfelelő vetőanyagot találunk. A hagymákat az ültetésig tartsuk száraz helyen.

 

Hogyan és hova ültessük el a hagymákat?

A hagymások a világos kertrészeket kedvelik, ültessük őket napos vagy félárnyékos helyre. Ültetés előtt tervezzük meg a hagymák pontos helyét, majd jelöljük ki az ágyásokat. A legtöbb hagymás növény nem érzékeny a talaj típusára, de mindről elmondható, hogy a laza, porhanyós és jó vízáteresztő képességű földet szereti, és meghálálja az ültetetés előtti tápanyagutánpótlást. A talajt lazítsuk, forgassuk át, az esetleg ott lévő gyomnövényeket távolítsuk el.

Az ültetéshez használjunk kézi ásót, a hagymákat a csúcsukkal felfelé ültessük olyan mélyre, mint a hagyma méretének két-háromszorosa. A krókuszokat 5-8 cm-re, a tulipánokat 8-10 cm-re, a jácintokat 10-12 cm-re, a nárciszokat 12-15 cm-re, a császárkoronát 25-30 cm mélyre ültessük. Az ültetés után a hagymákat nem kell megöntözni, viszont érdemes az ágyásokat lehullott falevelekkel takarni, valamint megjelölni a helyüket.

 

Kedvenc hagymás dísznövényeink
 

Krókusz

A legapróbb méretű hagymások közé tartoznak a krókuszok vagy sáfrányok (Crocus), melyek nagyon kedveltek látványos, több színben kapható virágaiknak köszönhetően. A virágok lehetnek fehérek, sárgák, lilák, de léteznek többszínű fajták is. A krókuszokat a kert világos, napos, déli fekvésű részébe ültessük, lehetőleg csoportosan, mert így mutatnak a legjobban.
 

Tulipán

Számtalan színben, méretben, virágalakban kaphatók a tulipán (Tulipa sp.) fajtái, melyek virágzási idejük szerint lehetnek kora tavaszi-, tavasz közepi- vagy késői virágzásúak. A tulipán a kert napos részében érzi magát a legjobban, kedveli a laza, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban dús talajt.

 

Jácint

Édes illatával bódít a kertben a kerti jácint vagy keleti jácint (Hyacinthus orientalis). Virágzata rengeteg színben előfordul, a fehértől és a sárgától kezdve, a rózsaszín és a lila minden árnyalatában kapható. A jácintot a kert napos vagy félárnyékos részébe ültessük, laza, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajba. Az ültetést kesztyűben végezzük, mert a jácint hagymái mérgezőek.

 

Nárcisz

Sokak kedvence a tavaszi kertben a nárcisz (Narcissus), amely vágott virágként is nagyon kedvelt. A nárcisz fajtái között találunk egészen kis méretű, néhány centiméter magas és nagyobb, akár 25-30 cm magasra megnövő fajtákat is. A nárcisz meleg- és fénykedvelő, ezért a kert déli fekvésű része a legideálisabb számára. A nárciszhagymákat ültessük laza, porhanyós, jó vízáteresztő képességű talajba.

 

Császárkorona

A tavaszi kert legimpozánsabb dísznövénye a császárkorona (Fritillaria imperialis), amely a liliomfélék családjába tartozik, különleges megjelenésű, nagyméretű, narancssárga színű virágaival, akár egy méter magas termetével minden szemet magához vonz. A császárkorona magányosan ültetve is jól mutat, de csoportosan ültetve vagy más tavaszi hagymások között a legszebb. Ültessük a kert félárnyékos vagy napos részébe, és mivel nagyon kedveli a tápanyagdús talajt, ültetés előtt forgassunk a talajba átrostált, érett komposztot vagy szarvasmarhatárgya granulátumot.

2021.10.19