A legjobb C-vitamin forrás: vadrózsa a kertben

A vadrózsa áltermése, a csipkebogyó 0,3-0,65% C-vitamint tartalmaz, de B1-, B2- és P-vitamin tartalma is jelentős. Az álterméseket kora ősszel kocsány nélkül, keményen, piros színűen gyűjtsük tea-alapanyagnak.

A vadrózsa jellemzői

 

A vadrózsa (Rosa canina) tüskés vesszőjű, 0,5-3 m magasra növő bokor, kúszó cserje vagy tarackoló cserje. Ismert nevei még a csipkerózsa és a gyepűrózsa. A vadrózsa Észak-Afrikától Európán át egészen Nyugat-Ázsiáig őshonos. Ágai felállók, levelei szórtan állnak, páratlanul szárnyaltak. Júniusban nyíló, látványos virágának illata kellemes, sok porzója és termője van, szabadszirmú, színe fehér, halvány rózsaszín vagy bíbor. A csipkebogyó áltermés nem más, mint szőrös, fásodott falú, aszmagtermések csoportja. Az áltermés 0,3-0,65% C-vitamint tartalmaz, valamint vízben oldódó egyéb vitaminokat: B1-, B2- és P-vitamint, karotinoidokat, szerves savakat, pektint és illóolajat. Legjobban a kert félárnyékos vagy napos területein fejlődik, a talajtípusra nem érzékeny, de a magas mésztartalmú talajt nem kedveli.

 

A csipkebogyó gyűjtése

 

A csipkebogyót éretten, kocsány nélkül, keményen, piros színűen gyűjtsük. A fagyott, dércsípte termések nem alkalmasak szárításra, mert húsuk megpuhul és kenődik. Az éretlen vagy a megfeketedett termések szintén nem jók tea-alapanyagnak. 2 kg friss csipkebogyóból 1 kg szárított csipkebogyó lesz. Ha a csipkebogyót kettévágjuk, kimagozzuk és megszárítjuk, 2 kg friss csipkebogyóból 0,5 kg száraz csipkehúst nyerünk, mely a legértékesebb alapanyag. A frissen leszedett csipkebogyót nem lehet tárolni, rögtön szárítani szükséges. Tálcákon vékonyan kiterítve szárítsuk száraz, napfénytől védett, tiszta helyen. 

 

A csipkebogyótea elkészítése

 

A csipkebogyó kedvelt gyógytea-alapanyag. Önmagában fogyasztva, hidegvizes kivonata magas C-vitamin tartalma miatt remek gyógyital. 10 g szárított csipkebogyóhúsra öntsünk 2-3 dl szobahőmérsékletű vizet, majd hagyjuk ázni 10-12 órán át. Műanyag- vagy textilszűrőn keresztül szűrjük le, ne melegítsük.

2021.11.17