A madárbarát kert kialakítása

Bár a kertben sajnos egyre kevesebbet halljuk a madarakat ,,énekelni”, a búvóhelyek, madáretetők, madáritatók és a mesterséges odúk kihelyezésével, folyamatos ellenőrzésével, valamint karbantartásával egyre több madár keresi majd fel kertünket.

Minél több búvóhely, sűrű lombú fa és sövény, kihelyezett odú van a kertünkben, annál több madárra számíthatunk. A biztonságos helyen elhelyezett madáretetők és –itatók pedig még vonzóbbá teszik a madarak számára a területet.

 

A téli madáretetés

A téli madáretetésnél a legfontosabb, hogy ha egyszer belekezdtünk a madarak etetésébe, akkor folyamatosan és rendszeresen, egészen tavaszig, a rovarok megjelenéséig folytatnunk kell azt. Az etetést már ősszel, az első fagyok megjelenésével elkezdhetjük. A jó madáretető tulajdonsága, hogy biztonságos, védett helyen található, stabilan rögzített, a csapadék könnyen ki tud folyni az alján. Az etetőket néhány naponta takarítsuk ki, ilyenkor távolítsuk el a maghéjakat, a koszt, a madártollakat belőle.

 

Az etetés során a madaraknak adhatunk ágakra felszúrt almát és körtét, tört diót, natúr mogyorót, natúr földimogyorót, apró szemű napraforgómagot, érett szemekkel teli napraforgótányért, kölest, muhart, főtt rizst, főtt tésztát, vagy akár a cinkek által nagyon kedvelt faggyú és magok keverékéből álló etetőgolyót. Fontos az állati zsiradék kihelyezése is, mint a sótlan sertésszalonna, zsírszalonna, a kacsa- és libaháj vagy a vaj. Ne tegyünk a madáretetőbe azonban kenyérszeletet, kenyérmorzsát, süteményt, kukacokat, sós- vagy pirított magvakat.

 

A madáritatókról se feledkezzünk meg

A kertbe kihelyezett madáritatók nagyon sok madarat vonzanak majd a kertbe. Madáritatónak szinte bármilyen tárgyat használhatunk, amiben könnyen tudjuk cserélni a vizet. Alkalmas például a konyhai laposabb (5-10 cm magas) tál, a virágalátét, de vásárolhatunk kertészetekben, állatkereskedésben kifejezetten erre a célra készült, látványos madáritatót is. A tél folyamán olyan edényt válasszunk, amelynek anyaga ellenáll a fagyoknak, és ha megfagyna benne a víz, könnyen el tudjuk belőle távolítani a jégtömböt, újra friss, hideg vizet öntve bele. Az itatókat lehetőleg ne a földre helyezzük el, mert a madarak így könnyen felkelthetik a macskák figyelmét. A macskák miatt a legjobbak a felfüggeszthető itatók vagy az állatkereskedésekben is kapható önitatók. Az itatókat legjobb, ha a madáretetők közelében helyezzük el.

 

Fészkelő- és költőhelyek biztosítása a kertben

A kertben fészkelő- és költő helyeket is tehetünk ki a madarak számára, mert sajnos egyre kevesebb a természetes odúkészítésre alkalmas, vastagágú fák száma. Az odúk mindig legyenek fedettek és vízszintesen helyezzük őket el, védve ezzel a búvóhelyet a csapadéktól. Az is fontos, hogy az odú anyaga is időjárás-biztos legyen, a lenmagolajjal kezelt felület több évig vízhatlanná teszi az madárodút. Az odúkat lehetőleg széltől védett helyre helyezzük, ahol nagyobb viharok esetén sem sérülnek. A kihelyezett odúkat minden évben tisztítsuk ki több alkalommal, ha szükséges, javítsuk ki, kezeljük a felületüket. A tisztítás azért fontos, mert az énekes madarak által behordott sok fészekanyagtól az odú egy idő után tele lesz, a madarak a költés után nem férnek el benne, másik fészkelő helyet keresnek majd.

Még több hasznos tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

 

2020.01.17