A rózsák kora tavaszi metszése

A rózsabokrokat legjobb, ha márciusban metsszük, ekkor már általában nem veszélyezteti fagykár a fiatal hajtásokat. Sem a metszés elhagyása, sem a túl intenzív visszametszés nem javasolt, mert ezek a virágok méretének és számának csökkenéséhez vezethetnek.

Miért kell metszeni a rózsabokrokat?

 

A rózsa metszés nélkül felkopaszodik, elöregszik, csökken a virághozama és a virágai egyre kisebbek lesznek, metszeni tehát rendszeresen szükséges a kerti rózsát. Az erőteljes visszametszés azonban nem javasolt, mert ilyen esetben csökkentjük a vesszőkben tárolt tápanyagokat, és a növényt arra késztetjük, hogy minél gyorsabban növekedjenek, melynek hatására szintén kevesebb és kisebb méretű virágokat fog hozni.

 

Mikor metsszük a rózsát?

 

A rózsák metszését időjárástól függően tél végén vagy kora tavasszal, a vegetációs időszak előtt, fagymentes időben végezzük. Hidegebb teleken ne álljunk neki a metszésnek, mert a fagy nagy károkat okozhat a hajtásokban. Érdemes a metszéssel március közepéig várni, mert utána már általában nem veszélyeztetik erős fagyok a fiatal, zsenge hajtásokat. A rózsák hamar kihajtanak, ezért ne várjunk a metszéssel áprilisig, mert ha a hajtásfejlődés alatt metsszük vissza a vesszőket, akkor a vágás során nagy víz- és tápanyagveszteség éri a növényeket. A metszést lehetőleg végezzük borús időben.

 

Hogyan metsszük a rózsát?

 

A kerti rózsát rügyre metsszük, ami azt jelenti, hogy az éves vesszők visszavágása során a metszési felület mindig egy rügy (szem) fölött 5-10 milliméterrel legyen. A metszéskor ferde metszlapot vágjunk úgy, hogy a metszlap a rüggyel ellentétes oldal felé lejtsen. Ha a rügy felett túl rövid (5 milliméternél rövidebb) csonkot hagyunk, az veszélyezteti a rügyet, ha túl hosszút, akkor a csonk a rügyig beszáradhat.

 

A vadhajtásokat, a gyenge vagy elfagyott vesszőket és az idősebb, elöregedett ágakat tőből metsszük ki, ne hagyjunk csonkot. Az elfagyott vesszők arról ismerhetők fel, hogy a vesszőhéj nem zöld, hanem barna, és kettévágva látszik, hogy a belseje is elbarnult. A fagyott vesszőket minden esetben az egészséges bélig vágjuk vissza.

 

Mivel metsszük a rózsát?

 

A rózsa ápolása során a száraz, erősebb ágak vágására az ágfűrész vagy ág- és gallyvágó olló való. Az ág- és gallyvágó ollók a metszőollókhoz képest hosszú (60-80 cm) nyelűek, pengéik hasonlóak a metszőollóéhoz, használatuk viszont sokkal kisebb erőkifejtést igényel. A metszéshez és az ifjításhoz metszőollót használjunk. A rávágó olló pengéje a támasztópengére ütközik, ezért kifejezetten a vékony, zöld vesszők vágására és a lágyszárúak metszésére is alkalmas.

 

A rózsák metszése az ültetés után

 

A rózsák gyökérzete a legtöbb esetben károsodik a faiskolai kitermelés során. A gyökérzetet csak abban az esetben vágjuk vissza, ha sérült, de akkor se intenzíven. Tavaszi telepítés esetén a hajtást az ültetés után vágjuk vissza, hogy a még meg nem eredt gyökérzet megfelelően el tudja látni a vesszőket és az új hajtásokat. Őszi telepítéskor várjunk a visszametszéssel tavaszig. A metszés során az erős vesszőket 4-5 rügyre, míg a gyengébb hajtásokat 2-3 rügyre metsszük vissza. Az első évben nyáron is metsszük meg a rózsát. Az első virágok elnyílása után minden hajtást metsszünk vissza az egyharmadára. A rügyek majd újrahajtanak, és újra virágozni fognak. Az új virágzás után ismételjük meg a metszést, így lesz a bokornak dús lombja és erős alapja.

 

A többéves rózsabokrok metszése

 

A rózsabokrok, rózsafák fenntartó metszését több tényező befolyásolja, többek között a fajta, az éghajlati viszonyok vagy a talaj, amiben termesztjük. Az úgynevezett vadalás azonban egyik fajtánál sem hagyható el, mert a vadhajtások növekedése nagyon káros a rózsatőre. A vadhajtások elvonják a nemes résztől a tápanyagokat és a vizet. A vadalás lényege, hogy az alany hajtásait kordában tartjuk. Az alany hajtásai különböznek a nemes hajtásoktól mind színükben, minden tüskézettségükben, de még a rügyállásukban is. Az alany hajtásait nem szabad a talaj fölött elvágni, mert akkor még erőteljesebben kihajtanak. Ezeket a hajtásokat a gyökérnyaknál kell elvágni úgy, hogy kinyitjuk az alany föld alatti részét és tőből levágjuk egy éles metszőollóval.

 

Szintén valamennyi rózsafajtánál el kell végezni a beteg, elfagyott vagy sérült vesszők metszését. Ezeket tőből vágjuk ki. Metsszük ki tőből a befelé növő, a tövet elsűrűsítő vesszőket is, valamint 3-4 évente fűrészeljük ki az elöregedett, gyenge hajtásokat hozó ágakat.

 

A teahibridek metszése

 

A teahibrideket a kora tavaszi metszés során ne vágjuk erőteljesen vissza, mert hatására meddő, virágok nélküli vízhajtásokat hozhatnak. A vesszőket hagyjuk hosszabbra: a vastagabbakat 6-8, a középvastagakat 5-6, míg a rövideket 3-4 rügyre metsszük vissza. A tavaszi metszés után két-három héttel vizsgáljuk meg a rózsatöveket és azokat a vesszőket, amelyeken a legfelső rügy nem hajtott ki, vágjuk vissza az alattuk levő rügyig.

 

A futó (kúszó) rózsák metszése

 

Az évente csak egyszer virágzó futórózsákat egyszer, az elvirágzás után metsszük vissza. Ilyenkor metsszük vissza az oldalhajtásokat 8-10 cm-re, és vágjuk le az elöregedett ágakat, hogy a helyükön új hajtások fejlődhessenek. A többször nyíló (remontáló) kúszórózsákat kora tavasszal kell megritkítani, visszametszeni. Az erősebb vesszőket kétharmadukra, míg a gyengébbeket felére metsszük vissza. 

 

Az olyan kúszórózsafajták, mint a kúszó teahibrid vagy a kúszó polyantha és kúszó polyantha hibrid esetében a virágban végződő hajtások a vesszők oldalrügyeiből fejlődnek. Ezeknél a rózsáknál a kora tavaszi metszés során arra törekedjünk, hogy a rózsabokor minden részét megfelelő megvilágítás érje. A virágzás után vágjuk le az elöregedett ágakat, az új hajtásokat rögzítsük a támasztékhoz. Az idősebb ágak felkopaszodásakor hajlítsunk le alacsonyabban lévő hajtásokat. 

 

A remontáns rózsák metszése

 

A remontáns rózsákat -erőteljes növekedésük miatt- hosszabbra kell metszeni. A kora tavaszi metszés során a vesszőket 10-15 rügyre metsszük vissza. Az elöregedett szálvesszőket tőből vágjuk ki. A szálvessző melletti hajtásokat rövidre vágjuk le. Nyáron az elnyílt virágokat a legfelső kifejlett rügy felett metsszük le.

 

Felhasznált irodalom:

 

Czáka Sarolta, Valló László: A metszés ábécéje, Mezőgazda Kiadó, 2017

 
2021.03.03