Csalán a kertben - több mint egy gyomnövény

A legtöbb kertben tavasszal felbukkanó csalánra vétek lenne haszontalan gyomnövényként tekinteni. Teája számos gyógyhatása mellett a termesztett növények gombás kórokozói és kártevői ellen is hatásos.

A csalán jellemzői

 

A nagy csalán (Urtica dioica) a csalánfélék családjába (Urticaceae) tartozik, lágyszárú évelő, 20-150 cm magasra nő a termőhelytől és a környezeti adottságoktól függően. Kedveli a nedves, tápanyagokban gazdag és meszes talajt, nitrogénjelző növényként is emlegetik.

 

Hosszú, hengeres gyöktörzse elágazó és kúszó, barnássárga színű. Négyélű szára el nem ágazó, serteszőrökkel és csalánszőrökkel borított, ugyanúgy, mint fűrészes szélű levelei, melyek keresztben átellenesen állnak. Május végétől szeptemberig nyíló, laza álfüzérben elhelyezkedő virágai a levelek hónaljában és a hajtáscsúcson helyezkednek el. A csalán termése makkocska, mely sárga vagy sárgásszürke színű.

 

A csalán felhasználása

 

A csalánnak minden része felhasználható, így nem csak a levelei, de a gyökérzete is. A csalán leveleit és leveles hajtását tavasztól őszig, folyamatosan lehet gyűjteni. A gyűjtést minden esetben vastag védőkesztyűben végezzük. A csalánt csokrokba kötve (30-40 cm) vagy a leveleket -szintén védőkesztyűben- alulról fölfele lehúzva, tálcára kiterítve száríthatjuk. A csalángyökereket tavasszal vagy ősszel ássuk ki. A gyökereket ezután mossuk meg, töröljük szárazra és kisebb részekre darabolva szárítsuk tálcán.

 

A csalán levele rendkívül gazdag A-, C- és K-vitaminban, valamint olyan ásványi anyagokban, mint a vas, a cink vagy a mangán. A levélzetből készített forrázat fertőtlenítő, antibiotikus tulajdonságú, valamint vizelethajtó, vértisztító hatású. A gyökérzet koleszterinszint csökkentő, enyhíti a prosztata túltengés panaszait.

 

Csalántea a termesztett növényeknek

 

A csalánból készített főzet hatásosan alkalmazható a gombás megbetegedéseket okozó kórokozók és bizonyos kártevő rovarok ellen is, ezenkívül erősíti, ellenállóbbá is teszi a növényeket, gyorsítja a növekedésüket, fokozza a klorofillképződést. A legideálisabb, ha a csalánfőzetet esővízből tudjuk elkészíteni. 1 kg friss vagy 200 g szárított csalánt 24 óráig áztassunk vízbe, majd főzzük közepes lángon, az edényt letakarva 20-25 percig. A főzetet szűrjük le, hagyjuk kihűlni és permetezzük vele a kívánt növényeket. A csalánteás permetezést végezzük száraz időben, a kora reggeli órákban. A permetezés során fontos, hogy ne csak a levelek színét, de a fonákát is érje a permetlé, mert számos kártevő és kórokozó itt telepedik meg.

 
2021.06.04