Itt van az ősz, rakjunk rendet a kerti fészerben!

Ki ne álmodna arról, hogy a kerti fészerbe lépve átlátható rend fogadja? A káoszt néhány rendszerező, szerszámtartó és polc, valamint némi szabadidő segítségével pár óra alatt megszüntethetjük. Tegyünk rendet a kerti gépeink, szerszámaink között, hogy az éppen szükséges holmikat mindig megtaláljuk.

Válasszunk egy napsütéses, őszi napot

Ha süt a nap (vagy legalábbis nem esik), és éppen van néhány szabad óránk, pakoljunk ki a fészerből, kerti faházból és szelektáljuk az ott ,,talált” tárgyakat. Mossuk ki a munkakesztyűket, egy drótkefe segítségével takarítsuk meg az ásókat, lapátokat, rendszerezzük a cserepeket, kaspókat méret szerint. Nézzük át a (szerves)trágyákat, növényvédőszereket, és a kibontott vagy még bontatlan vetőmag tasakokat is válogassuk át. A kisebb eszközöket, tasakokat rendszerezzük műanyag dobozokban, még jobb, ha feliratozzuk, melyikben, mit tárolunk. Takarítsunk ki a fészerben, szedjük le a pókhálókat, töröljük le a polcokat. A visszapakolásnál hasznos lehet, ha a falra akasztókat, szerszámtartókat helyezünk, polcokat, szekrényeket teszünk a helyiségbe, és praktikusan visszarendezzük a kipakolt holmikat.

Készítsünk fali, kerti szerszám rendszerezőt

A kerti szerszámok, fűrészek, ásók, gereblyék, ágvágók, metszőollók rendben tartására érdemes falra fúrható rendszerezőt készítenünk, hogy mindig kéznél legyen a szükséges szerszám, gép. A STIHL akkumulátoros fűrészei nagy segítségünkben lesznek a barkácsolás során. A munkát kezdjük a tervezéssel. Mérjük le a rendelkezésünkre álló falfelületet, majd vessük papírra a fali rendszerező pontos méreteit. Számoljuk ki, hogy mennyi faanyagra lesz szükségünk és szerezzük be a fadeszkákat vagy hasznosítsunk újra egy raklapot. A faanyag méretre szabása gyerekjáték egy könnyű, akkumulátoros fűrésszel, melynek működése közben hallásvédő viselésére sem lesz szükség az alacsony zajszintnek köszönhetően. Az akkumulátoros kerti gépek működése teljesen füstmentes, így nem terhelik a környezetet. További előnyük, hogy használatukkor nincs szükség rá, hogy hálózati csatlakozó legyen a munkavégzés közelében és a hosszabbító kábellel sem lesz gondunk.

A méretre szabott faanyag felületét és az éleket dörzspapír vagy csiszológép segítségével csiszoljuk simára, majd kezeljük minden oldalát kültéri, vízálló lazúrfestékkel. Amint a faanyag megszáradt, rögzítsük egymáshoz a deszkákat, mérettől függően két vagy három tartóléccel. A deszkákon jelöljük meg a furatok helyét, majd egy fúró segítségével fúrjuk ki a csavarok helyét. Nincs is más hátra, minthogy rögzítsük a falon a fali rendszerezőt és belepakoljuk a kerti szerszámokat.

A kerti gépek megfelelő tárolásáról se feledkezzünk meg

A kerti gépet tartsuk száraz, nedvességtől és párától mentes, közvetlen napfénytől védett, tiszta helyen. A gépeket tisztítsuk meg, mielőtt eltennénk őket a télre. A tisztítás során ne feledkezzünk meg a szellőzőnyílásokról sem, mert ezek a rések könnyen eltömődhetnek az apró növényi részekkel, ehhez használjunk egy kis kefét.

A benzines gépekből gyűjtsük össze az üzemanyagot és az olajat, és vigyük el a megfelelő gyűjtőhelyre. A maradék üzemanyagot és olajat nem érdemes eltennünk és tavasszal újra felhasználnunk, mert ez a gépek sérülését okozhatja.

Az akkumulátoros kerti gépeket és az akkumulátorokat a maximális élettartamuk elérése érdekében a tél folyamán tartsuk tiszta, száraz, vegyszerektől mentes helyen. A téli időszakban az akkumulátoros kerti gépek akkumulátorát vegyük ki a gépből. Az ideális töltöttségi szint hosszabb tárolás esetén 30 százalék. A lítium-ionos akkumulátorok tárolás közben alig veszítenek a töltöttségükből, 0 fok alatti hőmérséklet esetén azonban hamar lemerülnek. Éppen ezért fontos odafigyelnünk arra, hogy ideális hőmérsékleten tároljuk gépeinket, erről minden STIHL akkumulátoron piktogram tájékoztat.

Érdemes tudnunk, hogy novembertől márciusig a szervizeknek több ideje van a bevitt gépek karbantartására. Éppen ezért télen vigyük el a fűnyírógépeket olajcserére, késélezésre, így tavasszal megfelelő eszközökkel vethetjük bele magunkat a kerti feladatokb

2022.10.05