Milyen környezetbarát anyagokkal válthatjuk le a sót a csúszós utakon és járdákon?

A havas, jeges járdák, lépcsők és utak csúszásmentesítésére a só helyett többféle környezetbarát anyagot használhatunk. A zeolit és a zöldsó remek alternatívát jelentenek.

A nátrium-kloriddal való sózás elsősorban a növények számára káros. Lelassítja a növények fejlődését, nagyobb mennyiségben bizonyos növények el is pusztulhatnak miatta, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a só kimarhatja a háziállatok talpát is. Szerencsére több anyag is van, amellyel helyettesíthetjük a sót a havas, jeges felületeken. A különböző környezetbarát anyagok hatékonysága jóval nagyobb lesz, ha a kiszórásuk előtt eltakarítjuk a havat. A megtisztított járdára, lépcsőre kijuttatott anyagokból így kisebb mennyiséget kell majd felhasználnunk.

 

Zeolit

A zeolitos kőzúzalék remek sóhelyettesítő, kiváló hatásfokú anyag télen. A nagyobb kertészetekben és barkácsáruházakban tudjuk beszerezni. Az olvadás után egyszerűen összesöpörhető.

 

Faforgács, hamu

A faforgács olcsó, egyszerűen hozzájuthatunk. A faforgácsot az olvadás után egy erős sörtéjű seprű és lapát segítségével gyorsan összetakaríthatjuk a felületekről. Amennyiben fával (is) fűtünk, használhatjuk a hamut is a só helyett. A hamu hátránya, hogy a hóval keveredve nem nyújt szép látványt, illetve olvadás után nehezen eltakarítható.

 

Homok

A homok olcsó és könnyen beszerezhető anyag, hatékonyan használható az utak szórására. Az olvadás után egyszerűen összesöpörhető vagy lesöpörhető a növények közé vagy a gyepre, nem jár kosszal.

 

Zöldsó

A zöldsó édesvízi mészkőgranulátum és kalcium-klorid keverékéből áll. Hatékony útszóró anyag. Oldott állapotban kevésbé ártalmas a környezetre. Használatakor húzzunk védőkesztyűt, de a védőszemüveg használata is ajánlott.

 

Útkáli

Az útkáliban kálium-klorid, kalcium-klorid, magnézium-klorid és minimális nátrium-klorid van. Zeolittal elkeverve remekül alkalmazható nem csak havas, de jeges felületeken is.

 

Zeo-Kal

A magyar fejlesztésű, kloridmentes Zeo-Kal zeloit tartalmú anyag, bomlástermékei a mészkő és a nitrogén, mely a talajra jutva tápanyagot nyújtanak a növények számára. Mésztartalma miatt magas mésztartalmú talajok mellett alkalmazása nem javasolt.

 

2021.02.01