4 gyönyörű szobanövény a karácsonyfa alá

A virágnak szinte mindenki örül, de a legjobb és legpraktikusabb, ha az ajándékba adott növény mellé nyomtatunk vagy kézzel írunk egy ,,használati útmutatót” is, amiben felsoroljuk a gondozásáról tudni érdemes praktikákat.

1. Aminek mindenki örül advent idején

mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi lakásdekoráció elengedhetetlen része, így egy igazi jolly joker, ha ajándékozásról van szó. A közkedvelt piros változat mellett találunk fehér és rózsaszín fellevelű fajtákat is. A mikulásvirág vásárlásakor vigyázzunk rá, hogy a növényt minél kevesebb ideig érje hideg, kérjünk rá papírcsomagolást még az üzletben. A mikulásvirág a hűvös, világos helyeket kedveli, ezért tartsuk a lakás hűvös, világos, de közvetlen napfénytől védett, magas páratartalmú részében. Ne tegyük a fűtőtest közelébe, mert a száraz, meleg levegőt nem kedveli, de jól érzi magát a konyhaablakban vagy a fürdőszobában. Rendszeres öntözést igényel, viszont a pangó vizet nem kedveli. Éppen ezért ügyeljünk rá, hogy földje mindig nedves legyen, de a cserepe alatt ne álljon a víz. Havonta egy-két alkalommal tápoldatozzuk. Teljesen természetes, hogy színes felleveleit tavasszal lehullatja. A fellevelek hullása után kevesebb vizet igényel, elegendő akkor öntözni, ha a föld teteje szárazzá válik. Tavasz végén, nyár elején ültessük át laza, jó vízáteresztőképességű, enyhén savanyú pH-jú virágföldbe, amelybe keverjünk agyaggolyót. Az agyaggranulátum segítségével megakadályozhatjuk a mikulásvirág földjének kiszáradását és a pangó vízzel sem lesz problémánk. Az öntözés során az agyaggolyó magában szívja a felesleges vizet, és később, amikor már alacsonyabb a föld nedvességtartalma, visszaengedi a talajba a nedvességet. Októberben tegyük a mikulásvirágot sötét, hűvös helyre, így a következő karácsonyra ismét színes fellevelekkel örvendeztet majd meg.

 

2. A klasszikus szépséget értékelőknek

Az éppen decemberben virágzó karácsonyi kaktusz (Schlumbergera x buckleyi) lenyűgöző, élénk rózsaszín virágairól ismert. A karácsonyi kaktuszt a lakás világos, de közvetlen napfénytől védett részében tartsuk. Magas páratartalmat igényel, így ideális hely számára a fürdőszoba vagy a konyha. Könnyen megfázhat, ezért a szellőztetéskor ügyeljünk rá, hogy ne érje huzat. Vízigényes szobanövény, de fontos, hogy ne öntözzük túl, mert a pangó vizet nem tűri. Tavasszal és nyáron havonta egy-két alkalommal tápoldatozzuk. Nyáron kitehetjük a szabadba, szellős, közvetlen napfénytől védett helyre, rendszeres öntözésére ekkor fokozottan ügyeljünk. Ahhoz, hogy a következő évben is virágokat hozzon, ősz elején vigyük hűvös, 14-18℃ körüli helyiségbe, ahol a nap felében sötét van. Ez alatt minimális öntözést igényel. Amikor megjelennek a növényen a bimbók, tegyük a lakás világos részébe. Átültetnünk akkor kell, ha már kinőtte a cserepét, erre a tavasz a legideálisabb időszak. Az ültetéskor használjunk kaktuszféléknek ajánlott földkeveréket vagy apró kaviccsal, perlittel, agyaggolyóval elkevert laza földet. A karácsonyi kaktusz szaporítása nem nagy ördöngösség: a tavasszal lemetszett hajtásokat tegyük laza, jó vízáteresztő képességű földkeverékbe, majd helyezzük a cserepet magas páratartalmú helyiségbe és öntözzük rendszeresen.

 

3. Az egzotikus növényeket kedvelőknek

A dekoratív megjelenésű ananászt (Ananas comosus) a különlegességeket kedvelő szeretteinknek ajándékozzuk. Bár gyümölcse sajnos ehetetlen, mégis különleges dísze lehet otthonunknak. Az ananász akár 80-90 cm szélesre, 50-60 cm magasra nőhet, így azoknak ajánlott, akiknél van hely ekkora növénynek. A lakás meleg, napos, déli fekvésű részében tartsuk. Magas páratartalom igénye miatt ideális számára egy tágas fürdőszoba, de az is megoldás, ha kavicsokkal teli edényre tesszük, amiben mindig van víz. Szintén meghálálja a gyakori kézi vízpermetezővel való öntözést. A STIHL ergonomikus kialakítású, könnyen kezelhető, 1,5 literes űrtartalmú permetezőtartályú kézi permetezője tökéletes erre a célra. A könnyű és hatékony munkavégzésről a permetező pumpája gondoskodik. Az ananász tavasztól őszig gyakori öntözést igényel, télen azonban elegendő hetente, kéthetente megöntözni. Tavasszal és nyáron tápoldatozzuk havonta egy-két alkalommal.  

 

4. Hagymát ajándékba

Miért ne ajándékozhatnánk egy szép kaspóban virághagymát? Az amarillisz (Hippeastrum) nagy méretű virághagymáinak ültetéskor ügyeljünk rá, hogy a hagyma alsó fele a földben, felső fele a föld felett legyen. A Dél-Amerikából származó szépség nagyméretű, trombita alakú virágai januártól nyílnak. A klasszikus, piros színben pompázó amarillisz mellett már találunk rózsaszín és fehér változatokat is. Az amarillisz hagymáját egyharmad rész apró kavics, kétharmad rész vályogföldbe vagy kifejezetten hagymásoknak ajánlott földkeverékbe ültessük. A hosszú virágszár könnyen megdőlhet, ezért érdemes úgy ajándékoznunk, hogy mellé szúrunk egy támasztékot, amihez majd hozzá lehet rögzíteni. Az amarilliszt az ültetés után tegyük meleg helyre, miután megjelentek a levelei tartsuk a lakás hűvösebb, világos, de közvetlen napfénytől védett részében. A növekedési időszakban néhány naponta forgassuk meg a cserepét, hogy a növény minden oldala megfelelő mennyiségű fényt kapjon. A hagymát a levelek megjelenéséig ritkán öntözzük. A levelek növekedésétől azonban tartsuk nedvesen a talajt, a virágzásig két-három hetente alacsony nitrogén tartalmú tápoldattal tápoldatozzuk. A virágzás után metsszük le a virágszárat, de a leveleit ne vágjuk le, mert így a hagyma megfelelő mennyiségű tápanyagot fog tudni elraktározni a következő virágzásig. A levelek barnulásakor csökkentsük az öntözések számát, tegyük a cserepet száraz, hűvös 

2022.12.20