5 tanács a szobanövények őszi-téli ápolásához

A szabadban élő növényekhez hasonlóan, a napsütéses órák számának csökkenésével a lakásban nevelt dísznövények is nyugalmi állapotba kerülnek, kevesebb vizet, tápanyagot igényelnek.

1. Új szobanövények beszerzése

 

A lakásba szánt dísznövényeket sok helyen megvásárolhatjuk, kezdve a kertészetektől, nagyobb áruházaktól a kis virágboltokig, webshopokig, de termelői piacokon, vagy akár ,,szobanövény csere-berén” is rátalálhatunk szép, mutatós példányokra. A beszerzéskor fontos, hogy olyan egészséges növényt válasszunk, aminek levélzete dús, színe élénk, alakja szimmetrikus. A föld legyen tiszta, ép, barna vagy fekete színű.

 

Mielőtt kiválasztanánk, érdemes átgondolnunk, hogy melyik helyiségekbe szeretnénk szobanövényeket tartani. A döntéskor az adott helyiség adottságainak megfelelő növényt válasszunk, így például a magas páratartalmú fürdőszobába páfrányokat, trópusi levéldísznövényeket tegyünk.

 

Az őszi-téli időszakban vásárolt dísznövények esetében ne feledkezzünk meg arról sem, hogy vásárláskor alaposan csomagoltassuk be a növényeket, hogy az időjárás ne tegyen kárt bennük. A megvásárolt növényeket ne hagyjuk az autóban, amint hazaértünk, vigyük a lakásba, csomagoljuk ki, és tegyük új életterükbe. A szobanövények átültetésével legjobb, ha várunk tavaszig, de ha indokoltnak látjuk (például túl kicsi cserép, kevés föld), akkor ültessük át az adott növény igényeinek megfelelő földkeverékbe. A cserép aljába szórjunk agyaggolyót, amely magába szívja a felesleges vizet, majd amikor a föld száradni kezd, leadja azt.

 

2. A megfelelő hely kiválasztása

 

A lakásban nevelt dísznövények helyének kiválasztásakor mindig arra törekedjünk, hogy amennyire csak tudunk, biztosítsuk az eredeti élőhelyükhöz hasonló körülményeket. Az optimális hőmérséklet mellett ugyanolyan fontos a megfelelő fényviszonyok és a páratartalom biztosítása, valamint az öntözési igény is.

 

A magas páratartalmú helyiségekbe (fürdőszoba, konyha) kimondottan víz- és páraigényes szobanövényeket tartsunk. Az ilyen növények a legtöbb esetben a világos, de közvetlen napfénytől védett helyen érzik magukat a legjobban. A kaktuszfélék és a pozsgások meleg- és napfénykedvelők. A napos, déli fekvésű ablakpárkányok a legideálisabbak számukra, nyugodtan érheti őket közvetlen napfény is.

 

Télen, amikor rövidek a nappalok és kevés a napfény, megtehetjük, hogy a növényeink cserepeit néhány naponta megforgatjuk, hogy mindenhol megfelelő mennyiségű fényt kapjanak. A hűvösebb napokon végzett szellőztetés során ügyeljünk rá, hogy a szobanövényeket ne érje huzat. Legjobb, ha a szellőztetéskor másik helyiségbe visszük a növényeket, vagy legalábbis az ablaktól távol tesszük a cserepeket. 

 

3. A florárium előnyei

 

florárium vagy másik nevein növényterrárium, palackkert, nem más, mint egy azonos környezeti igényű növényekkel beültetett terrárium, üvegedény. A florárium lehet nyitott vagy zárt. A zárt florárium előnye, hogy olyan mikroklíma jellemző rá, amiben magas a páratartalom, így az ilyen igényű, elsősorban a trópusi- és az erdei dísznövények nagyon jól érzik magukat benne. A nyitott floráriumba leginkább szárazságtűrő pozsgásokat, kaktuszokat ültessünk. A nyitott florárium legyen széles nyílású és alacsony, mert a magas, szűk nyakú üvegedényben könnyen megperzselődhetnek a növények levelei.

 

4. Ősszel és télen csökkentsük az öntözések számát, minimalizáljuk a tápanyagutánpótlást

 

Októbertől márciusig, a növények nyugalmi időszakában öntözzük ritkábban a szobanövényeinket, a tápoldatozást csökkentsük vagy hagyjuk teljesen abba. A kaktuszféléket az őszi-téli időszakban elegendő havonta-kéthavonta megöntözni, míg a legtöbb levéldísznövény földjét akkor érdemes öntözni, amikor a föld teteje szinte teljesen kiszáradt. A legtöbb szobanövény rosszul tűri a túlöntözést, ezért mindig olyan cserépben tartsuk őket, aminek az alján ki tud folyni a felesleges víz. A dísznövények tápoldatozásával várjunk tavaszig, csak akkor végezzünk tápanyagutánpótlást, ha a levelek sárgulását, elszíneződését vesszük észre, vagy a növény rossz kondícióban van.

 

5. A szobanövények leveleinek tisztítása

 

A lakásban tartott dísznövények, főleg a nagyobb levelű fajok levélzetén könnyen megül a por, ami a fűtési szezonban még látványosabb. A nagyobb cserepekben lévő, nehezen mozdítható növények leveleinek felszínét (azaz színét) és alját (azaz fonákját) tiszta, szobahőmérsékletű vízbe áztatott, nedves ronggyal töröljük át két-három hetente. A könnyebb cserepeket tegyük a zuhanytálcába vagy a fürdőkádba és szobahőmérsékletű vízzel, kis vízsugár mellett zuhanyoztassuk le alaposan a leveleket. Hagyjuk egy-két órát száradni őket, a cserepeket törüljük szárazra, majd tegyük vissza a növényeket a helyükre. Szintén fontos, hogy a száraz, barnuló leveleket néhány hetente lemetsszük a szobanövényekről. Az ilyen leveleket apróra vágva a növény földjére szórhatjuk, ahol a levélmaradványok bomlásnak indulnak, és így hasznos tápanyagokkal látják el a növényt.

2021.11.10