A csodaszép amarillisz gondozása

A szürke téli napok egyik leggyönyörűbb szobanövénye az amarillisz, mely hatalmas méretű, színes virágaival mindenkit elvarázsol. A virágszár növekedése alatt sűrű öntözést igényel, a lakás hűvösebb, világos, de közvetlen napfénytől védett részén érzi jól magát.

Az amarillisz származása

Az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó amarillisz (Hippeastrum) a tél egyik leglátványosabb dísznövénye, 50-70 cm magasra nő. Nagyméretű, trombita alakú, színes virágaival díszít, melyek januártól nyílnak. A klasszikus, piros színben pompázó amarillisz mellett már találunk rózsaszín és fehér változatokat is. Az amarillisz Dél-Amerika meleg, trópusi és szubtrópusi vidékeiről származik, fagyérzékeny, a lakásban kell nevelni. Ahhoz, hogy az amarillisz télen virágozzon, hagymáit az ősz folyamán kell elültetni. A következő évben nyár végén, kora ősszel hűvös, száraz, sötét helyen tartsuk a hagymát, majd ősszel ültessük át új földkeverékbe. Fontos, hogy az ültetéskor a hagyma alsó fele a földben, felső fele a föld felett legyen.

Hova tegyük a lakásban az amarilliszt?

Az amarilliszt közvetlenül az ültetés után tegyük meleg helyre. Miután megjelentek a levelei helyezzük hűvösebb, világos, de közvetlen napfénytől védett helyre. Ideáli számára egy nyugati vagy keleti fekvésű ablakpárkány. A növekedési időszakban néhány naponta forgassuk meg a cserepét, hogy a növény minden oldala megfelelő mennyiségű fényt kapjon. A hosszú, erős virágszár végén fejlődő nagyméretű virágok miatt a virágszár könnyen megdőlhet, ezért érdemes mellé támasztékot szúrni, amihez hozzá tudjuk rögzíteni. Miután elvirágzott, metsszük le a tövénél a virágszárat. Rendkívül fontos, hogy a többi hagymáshoz hasonlóan a leveleket ne vágjuk le, azokat hagyjuk elszáradni, mert így a hagyma megfelelő mennyiségű tápanyagot fog tudni elraktározni a következő virágzásig.

Az amarilliszhagyma számára megfelelő földkeverék

Az amarillisz hagymája a jó vízlevezetésű, laza földben érzi jól magát. Az amarillisz számára az apró kavicsokkal (egyharmad rész) elkevert vályogföld (kétharmad rész) a megfelelő, de vásárolhatunk számára kifejezetten hagymásoknak ajánlott földkeveréket is.

Hogyan ültessük az amarilliszt?

Az amarillisz hagymájának ültetésekor először is válasszunk olyan cserepet, amelynek az alján ki tud folyni a felesleges víz, mert az edényben lévő pangó víz a hagyma rothadásához vezethet. A cserép mérete nem kell, hogy sokkal nagyobb legyen a hagymánál, de 2-3 cm távolság jó, ha van a hagyma és a cserép pereme között. A cserepet körülbelül a kétharmadáig töltsük meg a vályog és apró kavics keverékével, majd erre helyezzük rá a hagymát, ügyelve arra, hogy a hagymán lévő apró gyökerek kerüljenek alulra. Ezután már csak annyi dolgunk maradt, hogy feltöltsük a cserepet földdel úgy, hogy egy-két ujjnyit hagyjunk szabadon a cserép pereméig. Az ültetés után alaposan öntözzük be a hagymát. Fontos, hogy a hagyma nagyjából felső fele kint legyen a földből, ezért, ha mélyebbre került a virághagyma, most még korrigálhatunk. A föld tetejére szórhatunk vékony rétegben kavicsot, amely azért hasznos, mert így öntözéskor nem fog felverődni a föld a növényre. Az ültetés után tegyük a cserepet meleg, világos helyre.

Mit érdemes tudnunk az amarillisz öntözéséről?

Az amarillisz hagymát az ültetés után ritkán öntözzük, amíg a levelei meg nem jelennek. Elég akkor megöntözni a földjét, amikor az elkezd kiszáradni. A levelek növekedése után azonban ügyeljünk rá, hogy mindig nedvesen tartsuk a talajt. A növekedési időszakban, a virágzásig két-három hetente alacsony nitrogén tartalmú tápoldattal tápoldatozzuk a talajt. Miután az amarillisz elvirágzott és még zöldek a levelei öntözzük rendszeresen a növényt, majd a levelek barnulásakor csökkentsük az öntözések számát, tegyük a cserepet száraz, hűvös helyre.

 

Felhasznált irodalom: Kew Gardens Kézikönyvek, Hagymás és gumós dísznövények, Richard Wilford

2022.12.14