A csodaszép csónakorchidea gondozása

A kecses virágaival díszítő csónakorchidea tavasszal és nyáron rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel. Sikeres gondozásának egyik alapfeltétele, hogy ősszel és télen hűvös helyiségbe tegyük.

A csónakorchidea igényei

A különlegességeket kedvelők körében nagy kedvenc a csónakorchidea (Cymbidium), amely lándzsás alakú leveleivel, látványos megjelenésű virágaival díszít. Tavasz végétől kora őszig világos helyre tegyük, a legjobb, ha ki tudjuk tenni a kertbe vagy a teraszra közvetlen napfénytől védett, félárnyékos vagy árnyékos helyre. Ősszel és télen tegyük világos, de minél hűvösebb helyiségbe, például téli kertbe. Ilyenkor a legideálisabb a 10-12°C számára. A jó vízelvezető képességű, laza, orchideáknak ajánlott földkeverékben érzi jól magát. Optimális és egészséges fejlődéséhez egész évben magas páratartalmat igényel.

A csónakorchidea gondozása

Tavasztól kora őszig öntözzük rendszeresen, és két-három hetente tápoldatozzuk kifejezetten orchideák számára ajánlott tápoldattal. Ősz elejétől néhány alkalommal tápoldatozzuk virágzásindító-serkentő tápoldattal. Tél folyamán, a nyugalmi időszakban ritkán öntözzük, ne tápoldatozzuk. Az öntözésre az esővíz a legideálisabb számára.

A csónakorchidea átültetése

A csónakorchideát nem szükséges évente átültetni, elég két-három évente vagy akkor, amikor kinőtte a cserepét, de ilyenkor se válasszunk túl nagy edényt számára, a meglévő cserépnél egy-két mérettel nagyobb az ideális. Az átültetést tavasszal végezzük, használjunk hozzá orchideáknak ajánlott földkeveréket. Az átültetés előtt cserepestül tegyük a növényt vízbe 10-12 órára. Az átültetéskor a gyökerekről mossuk le a földet, az elhalt növényi részeket tiszta, éles metszőollóval távolítsuk el. Az átültetéskor óvatosan, a gyökerek megsértése nélkül helyezzünk a cserépbe támasztékot a növény számára. A növényt kis műanyag hajcsatokkal a legegyszerűbb a támasztékhoz rögzíteni, de használhatunk madzagot vagy gyorskötözőt is.

2022.07.17