A filodendron gondozása

Kedvelt szobanövény a Mexikó és Panama őserdeiben honos filodendron, amely a lakás világos és a félárnyokos helyiségeiben is jól érzi magát.

A filodendron megjelenése


A filodendron vagy egyéb nevein levélfa, könnyező pálma (Monstera deliciosa) erőteljes növekedésű szobanövény, kedvező körülmények között akár 3-5 m magasra is megnőhet. Eredeti élőhelyén a 20 m-es magasságot is elérheti. Nagy népszerűségét dekoratív megjelenésének, valamint egyszerű gondozásának köszönheti. Impozáns, hosszú szárain nagyméretű, fényes, bőrszerű, sötétzöld, szív alakú levelei egyesével állnak. Levelei annál nagyobbak, minél jobban érzi magát a növény.

A lakás mely részében tartsuk a filodendront?

A könnyezőpálmát a lakás világos és félárnyékos részében is tarthatjuk. Leveleit közvetlen napfény ne érje, csak a szórt fényt kedveli. Sötétebb helyiségekben jellemző rá, hogy levelein nem jelennek meg a szalagos, perforált lyukak. Nyáron kitehetjük a szabadba, napfénytől védett helyre.

A filodendron vízigénye

A filodendron közepes vízigényű, rendszeres öntözést igényel. Tavasztól őszig ne hagyjuk, hogy földje kiszáradjon, télen öntözzük ritkábban. Kedveli a magas páratartalmat, ezért néhány naponta kézi permetezővel öntözzük leveleit. Tavasszal és nyáron 3-4 hetente tápoldatozzuk. Nagy levelein könnyen megül a por, ezért elsősorban télen, egy-két hetente zuhanyoztassuk le a növényt vagy töröljük át nedves ronggyal a leveleit.

A filodendron átültetése

A filodendront akkor ültessük át, ha már kinőtte cserepét. Válasszunk olyan erős, nehezebb súlyú kaspót számára, ami nem tud feldőlni a nagyméretű növény alatt sem. A jelenlegi cserepénél egy, legfeljebb két mérettel válasszunk nagyobbat. Mivel a filodendron nedvességigényes, szórjunk a virágföld tetejére egy-két marék agyaggranulátumot, amivel megakadályozhatjuk a föld kiszáradását. Az agyaggolyó magában szívja a felesleges vizet, majd később, amikor már alacsonyabb a föld víztartalma, visszaengedi a talajba a nedvességet.

 

További kertápolási tippekért látogasson el weboldalunkra: https://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.09.23