A fokföldi ibolya gondozása

Többféle színváltozata ismert a régóta kedvelt fokföldi ibolyának, amely a lakás világos, de közvetlen napfénytől védett helyén érzi magát legjobban. Szaporítása rendkívül egyszerű, levélről, szárról és gyökérről is lehetséges.

A fokföldi ibolya megjelenése

 

A fokföldi ibolya vagy másik nevén afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha) apró termetű dísznövény, legfeljebb 10-12 cm magasra, 15-20 cm szélesre nő. Levelei kisméretűek, bolyhosak. A virágzat az egyes fajták között igen eltérő lehet. A klasszikus, lila színű fokföldi ibolya mellett találunk ciklámen, pink, rózsaszín, fehér és vörös virágú növényeket is. A virágzat nem csak színével vonzza magára a tekintet: léteznek fodros virágszirmú fajták, sőt kettesével álló virágúak is.  

 

A fokföldi ibolya környezeti igénye, gondozása

 

A fokföldi ibolya a világos helyeket kedveli, de olyan ablakpárkányba tegyük, ahol közvetlen napfény nem éri, fontos, hogy csak szűrt fényt kapjon. Ideálisak számára a keleti és a nyugati fekvésű ablakok. Télen vigyázzunk rá, hogy szellőztetéskor ne érje huzat, a levegőcsere idejére vigyük másik helyiségbe. Télen, a nyugalmi időszakba tegyük a lakás déli fekvésű, legvilágosabb ablakpárkányába. A fokföldi ibolya nedvesség- és páraigényes növény, ezért ideális számára a magas páratartalmú fürdőszoba vagy a konyha, de az is jó megoldás, ha apró kavicsokkal teli tálcán neveljük. Földjét elegendő csak akkor öntözni, ha a föld felszíne már száraz, a növény a pangó vizet rosszul viseli. A túl sok öntözés gombás megbetegedésekhez, rothadáshoz vezethet. Fontos, hogy az öntözés során a leveleit ne érje víz, csak a földjét. Tavasztól őszig havonta egyszer tápoldatozzuk.

 

 A fokföldi ibolya átültetése, szaporítása

 

A fokföldi ibolya az egyik legkönnyebben szaporítható dísznövény. Levélről, szárról, sőt gyökérről is szaporítható, éppúgy földben, mint vízben. A levéldugványról való szaporítás során először is öntözzük meg alaposan a növényt a szaporítás előtt néhány órával. Egy új cserepet vagy balkonládát töltsünk meg speciális dugványfölddel vagy homok és virágföld keverékével. Az edény aljába szórjunk egy-két cm magasságban agyaggolyót, amely magába szívja a felesleges vizet, és akkor, amikor a talaj szárazabbá válik, leadja a nedvességet. A levél vágásához használjunk éles és tiszta kést. Óvatosan, de határozott mozdulattal vágjunk le az anyanövényről 3-4 fiatalabb levelet levélszárral együtt. A leveleket óvatosan nyomjuk bele a földbe, locsoljuk meg a talajt, és tegyük az edényt világos, de közvetlen napfénytől védett, magas páratartalmú helyiségbe. A gyökeresedés ideje alatt rendkívül fontos a magas párataratartalom biztosítása. Ügyeljünk rá, hogy a föld mindig nedves legyen.  6-8 hét elteltével megjelennek a gyökeres, kis növénykék. 4-5 leveles korukban átültethetjük új cserépbe őket.

 

2021.02.11