A pozsgások hercegnője: Pompás tőrózsa a lakásban

A pompás tőrózsa kecses dísznövény. Gondozása nem nagy ördöngösség, szaporítása az aloé verához hasonlóan, a sarjtövek átültetésesével történik.

A pompás tőrózsa megjelenése

 

A pompás tőrózsa vagy másik nevén pompás szemölcsliliom (Haworthia fasciata) kecses, apró pozsgásnövény. Legfeljebb 15 cm magasra nő, háromszögletű, pozsgás, hegyes levelei rozettát alkotnak. Leveleit fehér, rózsaszín, csíkozott vagy dudoros mintázat díszíti. Levelei vörösre vagy lilára színeződnek túl sok fény vagy szárazság esetén. Közeli rokona a Haworthia limifolia és a Haworthia attenuata. A H. limifolia szétterülő rozettájú, levelei fehér csíkokkal díszítettek. A H. attenuata könnyen összetéveszthető az alapfajjal, megjelenése nagyon hasonló.

 

A pompás tőrózsa környezeti igénye

 

A pompás tőrózsa a pozsgás növényekre jellemzően meleg- és fényigényes. A közvetlen napfényt nem kedveli, ezért olyan ablakpárkányba tegyük, ahol szűrt fény éri. Nyáron kitehetjük a kert vagy a terasz olyan részébe, ahol nem éri közvetlen napfény. Télen maradhat a fűtőtest közelében, viszont a magas páratartalmú szobákat nem kedveli, ezért ne a fürdőszobában tartsuk. Jól tűri a szárazságot, csak akkor kell megöntözni, amikor a földje már teljesen száraz. Télen elegendő két-háromhetente öntözni.

 

 A pompás tőrózsa átültetése, szaporítása

 

A pompás tőrózsát akkor szükséges átültetni, ha kinőtte a helyét. Az átültetésre a tavasz a legmegfelelőbb. A laza, jó vízáteresztő képességű, kavicsos vagy perlites földet kedveli. Szaporítása nagyon egyszerű, kedvező körülmények között ugyanis rengeteg kis sarjat hoz. A sarjakat óvatosan válasszuk le az anyanövényről, úgy, hogy gyökérzetük ne szakadjon a földbe. A sarjakat ültetés előtt hagyjuk egy-két napig száradni, majd ültessük laza, kavicsos földbe. Az ültetés utáni hetekben az utódokat helyezzük világos és meleg, de közvetlen napfénytől védett helyre. A földjük az első napokban legyen mindig enyhén nedves.

2020.12.29