Az őszapó kaktusz gondozása

Az őszapó kaktusz igen kedvelt kaktuszféle, melyet stílusos megjelenésének, egyszerű gondozásának köszönhet. Átültetésekor azonban húzzunk vastag védőkesztyűt, mert az ősz ,,tincsek” alatt szúrós tüskék bújnak meg.

Az őszapó kaktusz megjelenése

 

Az őszapó kaktusz vagy őszapófej (Cephalosereus senilis) a kaktuszfélék családjába tartozó, különleges, már-már mókás megjelenésű növény. Egyediségét gyapjas, ősz szakállhoz hasonlító szőrképleteinek köszönheti, melyek szigetelőrétegként védik a növényt az extrém környezeti hatásoktól. Felépítése oszlopszerű, legfeljebb 30 cm magasra, 8-10 cm szélesre nő.

 

Az őszapó kaktusz környezeti igénye

 

Az őszapófej meleg- és fényigényes növény, tavasztól őszig a legjobb számára a déli fekvésű, napos ablakpárkány, ahol közvetlen napfény is éri, nyáron azonban tegyük olyan helyre, ahol csak szórt fényt kap. Ilyenkor a kertbe vagy a teraszra is kihelyezhető. Érdemes róla tudni, hogy minél több fény éri, annál több szőrképletet fejleszt, kevés fény hatására pedig vékony és megnyúlt lesz. Jól tűri a szárazságot, csak akkor öntözzük meg, ha a földje már teljesen száraz. Ősz végétől tavaszig elegendő két-háromhetente öntözni.

 

 Az őszapó kaktusz átültetése

 

Az őszapó kaktuszt két-három évente ültessük át. Az átültetésre a tavasz és a nyár a legmegfelelőbb. Az átültetéshez húzzunk vastag védőkesztyűt. Ültessük laza, kavicsos vagy perlites földbe, vagy vásároljunk kifejezetten kaktuszoknak ajánlott földkeveréket számára.

2020.12.28