Borsóka a lakásban

A gyöngyfüzér vagy ismertebb nevén borsóka izgalmas megjelenésű, könnyű gondozású pozsgás növény, borsószemekre emlékeztető levelei sűrűn helyezkednek el füzérszerű, csüngő hajtásain.

Hol tartsuk a lakásban a borsókát?

 

Az Afrikában őshonos borsóka vagy másik nevein a gyöngyfüzér vagy zöldborsó levelű szeneció (Senecio rowleyanus) csüngő hajtásain található, borsószem szerű, gömbölyű, zöld színű leveleivel díszít, melyek a víz tárolására alkalmasak. Hajtásai akár 80-90 cm hosszúra is nőhetnek. A borsókát tehetjük a lakás napfényes vagy világos, szórt fényű részeibe. Bár eredeti élőhelyén a talajon kúszik, a lakásban legjobb, ha felfüggesztve tartjuk, mert így érzi legjobban magát és így érvényesülnek hosszú hajtásai is. Tavasztól őszig megfelelő számára a szobahőmérséklet, de télen lehetőleg hűvösebb (10-14°C körüli), világos helyiségben, ablakpárkányban tartsuk. Ha télen tudjuk biztosítani számára a hűvös hőmérsékletet, tavasszal apró, őszirózsa szerű, fehér színű virágokat hoz.

 

A borsóka víz- és tápanyagigénye

 

Bár módosult leveleinek köszönhetően, a borsóka jól tűri a szárazságot, tavasztól őszig öntözzük rendszeresen, de csak akkor, amikor a földje teteje kiszáradt. A pangó vizet nem kedveli, ezért semmiképp ne öntözzük túl. Télen havonta mindössze egy-két alkalommal öntözzük kevés vízzel. Tavasztól kora őszig tápoldatozzuk havonta egyszer a gyöngyfüzért.

 

 A borsóka átültetése

 

A borsókát 2-3 évente, tavasszal ültessük át. Válasszunk számára kavicsos, pozsgások számára ajánlott, laza, jó vízáteresztő képességű földkeveréket. A borsóka könnyen szaporítható. Tavasszal levághatunk a hosszabb hajtásokból 10-15 cm-es darabokat, melyek végét az előbb említett földkeverékbe kell ültetni, ahol gyorsan gyökeret eresztenek.

 

Fontos megemlíteni, hogy a borsóka mérgező növény, ezért úgy helyezzük el a lakásban, hogy a gyerekek és a háziállatok ne férjenek hozzá!

 

További kertápolási tippekért látogasson el weboldalunkra: https://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.10.29