Hogyan ápoljuk a karácsonyi kaktuszt?

A gyönyörű, élénk rózsaszín virágairól híres karácsonyi kaktusz vízigényes szobanövény. Ahhoz, hogy virágokat hozzon, ősz elején hűvösebb hőmérsékletet igényel.

A karácsonyi kaktusz megjelenése


A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera x buckleyi) nevét arról kapta, hogy virágait decemberben, épp az adventi időszakban hozza. Ahhoz, hogy virágokat hozzon, ősz elején vigyük olyan hűvösebb (14-18℃ körüli) helyiségbe, ahol a nap felében sötét van. Tartsuk itt, amíg másfél-két hónap múlva meg nem jelennek a növényen a bimbók. Virágai az ismert élénk rózsaszín, pink mellett sárgák, narancssárgák és vörösek is lehetnek. Levélszerű képletei laposak, élénkzöld színűek, fényesek, sima felületűek.

A lakás mely részében tartsuk a karácsonyi kaktuszt?

A karácsonyi kaktuszt világos helyen tartsuk, ahol szórt fény éri. Szellőztetéskor vigyázzunk, hogy a növényt ne érje huzat. Mivel kedveli a magas páratartalmat, télen tartsuk távol a fűtőtesttől. Nyáron kitehetjük a szabadba, szellős, közvetlen napfénytől védett helyre, rendszeres öntözésére ekkor fokozottan ügyeljünk.

A karácsonyi kaktusz vízigénye

A karácsonyi kaktusz vízigényes szobanövény, de a pangó vizet nem tűri. Tavasszal és nyáron mindig tartsuk nedvesen földjét, naponta permetezzük leveleit kézi permetezővel, havonta egy-két alkalommal kapjon tápoldatot. Ősz elejétől a virágzásig csökkentsük az öntözések számát, majd a virágzás alatt öntözzük ismét rendszeresen. A virágzás után szintén nem igényel sok vizet.

A karácsonyi kaktusz átültetése

A karácsonyi kaktuszt akkor szükséges átültetni, ha kinőtte a cserepét. Az átültetés során kaviccsal, perlittel elkevert, laza földbe, vagy kifejezetten kaktuszféléknek ajánlott földkeverékbe ültessük. Az átültetést tavasszal végezzük. Szaporítani a levágott hajtásaival lehet. A lemetszett hajtások laza, jó vízáteresztő képességű földkeverékbe téve, magas páratartalom mellett hamar meggyökeresednek.

 

További kertápolási tippekért látogasson el weboldalunkra: https://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.09.22