Így gondozzuk a lantlevelű fikuszt

Az impozáns megjelenésű lantlevelű fikusz kedvelt szobanövény, melyet dekoratív, nagyméretű leveleinek és levegő tisztító tulajdonságának köszönhet.

A lantlevelű fikusz környezeti igénye

 

A lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) akár másfél-két méter magasra nőhet, szára erős, fásodó, levelei sötétzöld színűek, fényesek, bőrszerűek és hatalmas méretűek. Kisebb változata, a Ficus lyrata ,,Bambino” is kedvelt szobanövény, mely hasonló megjelenésű, de legfeljebb 80-100 cm magasra nő. A lantlevelű fikuszt tegyük a lakás világos részébe, ahol csak szűrt fény éri, közvetlen nem. Ősszel és télen ügyeljünk rá, hogy szellőztetéskor ne érje huzat, és tartsuk távol a fűtőtesttől.

 

A lantlevelű fikusz víz- és tápanyagigénye

 

Tavasztól őszig öntözzük a lantlevelű fikuszt rendszeresen, de csak akkor, amikor a föld teteje szárazzá válik. Nyáron a leveleit is permetezzük vízzel, télen viszont havonta mindössze 1-2 alkalommal öntözzük. A lantlevelű fikusz nem kedveli a túlöntözést, a levelek kivilágosodása, sárgulása erre utalhat. Tavasztól őszig havonta egyszer tápoldatozzuk.

 

 A lantlevelű fikusz átültetése

 

A lantlevelű fikuszt 2-3 évente érdemes átültetni. Az átültetés során válasszunk tápanyagokban gazdag, semleges pH-jú, laza, porhanyós virágföldet, amit perlittel keverjünk el. A lantlevelű fikusz nem tűri a pangó vizet, ezért csak olyan edénybe ültessük, aminek lyukas az alja, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni rajta. A cserép aljába és a föld tetejére szórjunk néhány marék agyaggolyót, amely magába szívja a felesleges vizet, majd, amikor a föld szárazzá válik, leadja a nedvességet.

 

A lantlevelű fikusz híres levegő tisztító hatásáról

 

A szobanövények közül az egyik legjobb levegő minőség javító a lantlevelű fikusz. Nagyméretű levelei elnyelik az olyan káros vegyületeket, mint a benzol vagy a formaldehid, amelyek a tisztítószerekből, festékekből származnak. Éppen ezért érdemes a hálószobába vagy a nappaliba tenni a növényt. Ahhoz, hogy a lantlevelű fikusz aktívan tisztítsa a szoba levegőjét, a levelek rendszeres portalanítása szükséges. A kisebb méretű növényeket a kádban vagy zuhanytálcában le tudjuk ,,fürdetni”, míg a nagyobb példányok leveleit nedves ronggyal töröljük át.

További kertápolási tippekért látogasson el weboldalunkra: https://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.10.29