Így gondozzuk a vénusz légycsapóját!

Bár a legtöbb szobanövényhez képest kényesebb, így több törődést igényel az izgalmas nevű vénusz légycsapója, mégis sokan kedvelik és tartják otthonukban. Megfelelő gondozás mellett az egzotikus megjelenésű dísznövény tavasszal akár még fehér, dekoratív virágokat is hozhat.

A vénusz légycsapója gondozása

A legfeljebb 20 cm magasra növő vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) leginkább arról ismert, hogy nektár illatával, kagyló alakú levelei közepére csalogatja a kisebb rovarokat, majd a levelek összecsapódva áldozatul ejtik a mit sem sejtő élőlényeket. A levelek annak hatására csapódnak össze, amikor a felszínükön lévő karomszerű szőrképletekhez hozzáér valami. Érdekességük, hogy az első érintésre nem, csak a következőre csukódnak össze, megakadályozva ezzel azt, hogy például porszemek, lehulló növényi részek esetében is összecsapódjanak.

A vénusz légycsapója a tápanyagban szegény, laza, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli, amely savas kémhatású. Remekül érzi magát a floráriumban vagy más néven palackkertben, ahol állandó a hőmérséklet és a páratartalom. A vénusz légycsapójának öntözésekor fontos tudnunk, hogy míg tavasztól ősz elejéig azt igényli, hogy földje mindig nedves legyen, addig a téli, nyugalmi időszakban ritkábban öntözzük. Ahogy a legtöbb rovaremésztő növény esetében, a vénusz légycsapója is az esővízzel való öntözést kedveli a legjobban. Az öntözést mindig alulról végezzük, soha ne a földjére öntsük a vizet, mert az érzékeny leveleken így könnyen megjelenhetnek a gombás megbetegedések. A legjobb, ha a növény cserepe alá egy vízzel teli tálkát helyezünk.

Hol tartsuk a vénusz légycsapóját?

A vénusz légycsapója a napos helyeken érzi jól magát, ezért tegyük déli fekvésű, napsütéses helyre. A nyári hónapokban tarthatjuk a teraszon vagy a kertben, de ilyenkor öntözzük sűrűbben. A tél folyamán, amikor kevés fény éri, érdemes néhány naponta megforgatni a cserepét, hogy a növény minden részét kielégítő mennyiségű fény érje. A téli, nyugalmi időszakban hideg helyre kell tenni, ilyenkor egy 8-10°C körüli helyiség a legideálisabb számára.

A vénusz légycsapójának átültetése

A növényt, ha kinőtte a cserepét, tavasszal ültessük át, a legjobb áprilisban vagy májusban. Átültetéskor legfeljebb egy mérettel válasszunk nagyobb cserepet. Az ültetéshez használjunk kifejezetten rovaremésztő növények számára ajánlott, tápanyagokban (nitrogénben) szegény földkeveréket, de magunk is összeállíthatunk hasonlót, ha agyaggolyót, fakérget, perlitet és tőzeget keverünk össze azonos arányban.

Hogyan etessük a vénusz légycsapóját?

A vénusz légycsapója húsevő növény, a leveleiben csapdába esett rovarokat a bennük található fehérjeoldó emésztőanyag kezdi el lebontani. Az rovar emésztése egy-két hétig tart, majd a levelek újra kinyílnak. Etetnünk az aktív időszakban, tavasszal és nyáron csak akkor kell, ha hónapok óta nem kapott el rovart, a nyugalmi időszakban egyáltalán nem kell neki táplálék. Etetéskor olyan rovart (leginkább legyeket) adjunk neki, aminek mérete fele vagy egyharmada a levél méretéhez képest.

2022.01.18