13+1 dísznövény az utcafrontra

Az előkertbe és az utcafrontra válasszunk szívós, de látványos dísznövényeket. Ezek lehetnek minden évben újraültetett egynyáriak, évelő virágos dísznövények, lomblevelű örökzöldek vagy örökzöld fenyők, de akár a kerítésre is futtathatunk mutatós növényeket.

Virágágyás egynyári dísznövényekkel
Az egynyári dísznövények azoknak ajánlottak, akiknek elég ideje van a kertészkedéshez, hiszen folyamatos gondozást igényelnek. Körültekintő talajelőkészítést, rendszeres öntözést, gyomlálást és a növények ápolását (például az elszáradt növényi részek, elhervadt virágok eltávolítása) kívánnak. Cserébe azonban tavasztól késő őszig vidám és színes, elragadó virágokkal ajándékoznak meg minket. A letöbb egynyárit vethetjük magról, de választhatjuk a palántázást is.


Bűbájos, egynyári dísznövény a pillangóvirág (Cosmos bipinnatus), melynek magjait áprilisban vetjük a talaj felszínére. Kedveli a napfényes, meleg ágyásokat, a szárazságot jól tűri. A körömvirág (Calendula officinalis) napfénykedvelő, közepes vízigényű gyógy- és dísznövény, aranysárga, narancssárga, egész nyáron át nyíló virágaival díszít. Március végétől vethetjük szabadföldbe 2 cm mélyen, laza, tápanyagdús talajba. A kakastaréj vagy másik nevén tollas celózia (Celosia argentea var. plumosa) attraktív virágai magukra vonják a figyelmet. Élénk színű, ősz közepéig nyíló virágzata lehet citromsárga, narancssárga, vörös, pink és lila is. A kakastaréj palántákat május közepétől ültessük tápanyagdús talajba. Öntözzük rendszeresen, válasszunk számára napfényes területet. Tarka, pink, lila és élénkzöld színben játszó leveleivel csinosíthatja a kertet a díszcsalán (Plectranthus scutellarioides). Ültessük napfényes vagy félárnyékos helyre, tápanyagdús, laza talajba. Közepes vízigényű, de nyáron öntözzük rendszeresen. A kakastaréjhoz hasonlóan, május második felétől kerülhet szabadföldbe.

 

Évelő, virágos dísznövények
Egységes képet alkothat egy szép levendulasor a ház előtt, melyet meleg, napfényes helyre ültessünk. Az ültetőgödörbe tápanyagdús, jó vízmegtartó képességű talajt tegyünk. A levendula az ültetés utáni első két évben gyakoribb öntözést igényel. Az egymás mellé
telepített levendulák tőtávolsága kb. 0,5 méter legyen. Bár a legelterjedtebb levendula fajta, a francia levendula (Lavandula angustifolia), mely népszerűségét rendkívül jó télállóságának és gyors növekedésének köszönheti, nézzünk körül a többi levendula fajta között is. A fehér virágú levendula (Lavandula x intermedia 'Edelweiss') és a rózsaszín levendula (Lavandula angustifolia 'Rosea') is izgalmas színfoltja lehet az előkertnek.

Nyár végén nyílnak lenyűgöző virágai az ékes nevű angol kékszakállnak (Caryopteris clandonensis). A kékszakáll kb. egy méter magasra növő félcserje. Feltűnő, élénk kék vagy liláskék színű virágai illatosak, kedveltek a mézelő rovarok körében. Ültessük jó vízmegtartóképességű, laza talajba, napfényes területre. Igazán jól tűri a szárazságot.

Szemrevaló, közepes helyigényű, lombhullató dísznövény a kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla). Gömb alakú virágai júniusban, júliusban nyílnak. Félárnyékos helyre ültessük, jó vízmegtartó képességű, tápanyagdús talajba. Vízigényes, így rendszeres öntözéséről ne feledkezzünk meg. A már több éves növényeket tavasszal érdemes metszeni. Mivel fagyérzékeny, télen takarjuk vastagon a növény tövét.

 

Lomblevelű örökzöldek
A tarka babérmeggy (Laurocerasus officinalis ’Barabits Silver’) tarka színű, fényes leveleivel egész évben gazdagítja előkertünket. Örökzöld levelei kb. 10 cm hosszúak, változatos színűek. A levelek lehetnek fehérek, zöldek és tarkák is. A tarka babérmeggy 1-1,2 m magasra, 2-2,5 m szélesre nő. Vízigénye közepes, talajban nem válogat. Válasszunk neki félárnyékos területet, hidegebb teleken takarjuk a tövét.

Leveleivel és hónapokon át nyíló, esztétikus virágaival is díszít a bőrlevelű orbáncfű (Hypericum calycinum). Maximum 0,5 méter magasra nő, terjedő, gyepet alkotó, örökzöld félcserje. Bőrnemű levelei átellenes levélállásúak, télen is tetszetősek. Impozáns, aranysárga virágai nyár közepétől egészen szeptemberig nyílnak. A bőrlevelű orbáncfűvel akár nagyobb, szabad felületeket is beültethetünk. A talaj típusában nem válogat, legszebben a napfényes helyeken fejlődik, de félárnyékos területekre is ültethetjük. Közepes vízigényű, főleg nyáron igényli az öntözést. Mivel az orbáncfű enyhén fagyérzékeny, hidegebb teleken gondoskodjunk a tövek takarásáról.

 

Örökzöld fenyők
Kedves, de annál látványosabb örökzöld a törpefenyő vagy másik nevén gyalogfenyő (Pinus mugo), mely bokortermetű és -megjelenésű. Hosszú, párosával álló tűlevelei sűrűn állnak, hajtásai tömöttek, tobozai aprók, nem feltűnőek. Mivel a törpefenyő lassú növekedésű fenyő, remekül lehet az utcafronton vele tervezni, nem kell attól tartanunk, hogy éveken belül kinövi ültetési helyét. A törpefenyő mellett szól télállósága, aminek köszönhetően egész évben számolhatunk díszítő erejével. A talaj típusára nem érzékeny, közepes vízigényű, de hosszantartó száraz időjárás esetén ne feledkezzünk meg öntözéséről.

Gömb alakú, dekoratív örökzöld fenyő a törpe páncélfenyő (Pinus leucodermis ’Schmidtii’),mely a törpefenyőhöz hasonlóan lassú növekedésű. Szabályos formája, tömött hajtásai miatt igazán üde színfolt a kertben és az utcafronton egyaránt. 2-3 cm hosszú, szúrós tűlevelei párosával állnak. A törpe páncélfenyőt napfényben gazdag és félárnyékos területre is ültethetjük. Nagyon szívós dísznövény, rendkívül jól tűri a szárazságot, valamint a fagyokat is.

Valamivel gyorsabb növekedésű, de szintén törpe bokortermetű örökzöld fenyő a törpe simafenyő (Pinus strobus ’Minima’). Alakja lapított gömb, zártfelületű hajtásai sűrűn növekednek. Ötösével álló, 4-5 cm hosszú tűlevelei selymesek, puhák, nem szúrnak. Különlegessége, hogy az ezüstfenyőhöz hasonlóan, tavasszal kihajtó hajtásai élénk, világoszöld színűek, a növény később szürkészöld. Ültetéskor savanyú talajba ültessük, mert a meszes talajokat nem tűri. Vízigény közepes, aszály idején mindenképpen öntözzük.

 

Kerítésre futtatható dísznövények
Akár 8-10 méter hosszúságúra is képes megnőni a tavasszal virágzó, illatos lilaakác (Wisteria sinensis). Napsütéses helyen fejlődik szépen, telepítésekor az ültetőgödörbe kerüljön tápanyagdús földkeverék. Közepes vízigényű, a nyári kánikulában azonban rendszeres öntözést igényel. Az ültetés utáni első években télen takarjuk a tövét, védve ezzel a növényt a fagykárosodástól. Kora tavasszal végezzünk rajta minden évben alakító, fiatalító metszést.

Mézes illatával csábít a japán futólonc (Lonicera japonica), mely lombjával egész évben díszít, krémfehér színű virágait nyáron hozza. Napos vagy félárnyékos területre ültetve elérheti az 5 méter hosszúságot. Alakító metszésének legideálisabb időpontja áprilisban van. A futólonc közepes vízigényű. Hogy gyors és látványos fejlődésnek induljon, laza és jó vízmegtartó képességű talajba ültessük.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.02.11