6+1 balkonnövény, hogy idén a miénk legyen a legvirágosabb terasz

Számtalan dísznövényből választhatunk, ha a teraszt szeretnénk színes és pompás virágokkal feldobni. A legtöbbjük tavasztól egészen őszig díszítheti otthonunkat, most megmutatjuk a mi kedvenceinket.

1. Törpe lobélia

Különleges, apróméretű virágokkal díszít a törpe lobélia (Lobelia erinus), mely annál látványosabb, minél többet ültetünk belőle. A lobélia egynyári dísznövény, vethetjük magról, vagy beszerezhetjük palántaként. Egész nyáron át virágzik, létezik fehér, rózsaszín, lila és kék színváltozata is. Önmagában, és más dísznövényekkel együtt ültetve is remek színfoltja lehet a terasznak, de tavasz végétől akár a szabadföldi virágágyásba is ültethetjük. A lobélia a napfényes, meleg helyeket kedveli, valamint félárnyékos teraszokat is díszíthetünk vele. A szárazságot rosszul tűri, ezért rendszeres öntözéséről ne feledkezzünk meg. Az elhervadt virágokat hetente metsszük le, így folyamatosan hozza majd újabb hajtásait.

 

2. Csüngő petúnia
Bár a csüngő petúnia (Petunia x atkinsiana) folyamatos törődést igényel, cserébe meg is hálálja a rendszeres gondozást, hiszen egész nyáron bódító illatú, látványos virágokat hoz majd. A petúnia a félárnyékos, napsütéses teraszokon, ablakpárkányokban érzi magát jól, legszebben az olyan világos helyeken fejlődik, ahol közvetlen napsütés a reggeli és délelőtti órákban éri. Tápanyagdús, laza, jó vízmegtartóképességű talajba ültessük, a cserép aljába tegyünk 3-4 cm vastagon agyag granulátumot. Rendszeres öntözést igényel, a nyári kánikulában reggel és este is öntözzük, hetente 1-2 alkalommal tápoldatozzuk. Hogy fokozzuk bokrosodását és virágzását, folyamatosan vágjuk vissza, az elhervadt virágokat és leveleket néhány naponta metsszük le.

 

3. Füzéres levendula
A bóbitás vagy másnéven spanyol, füzéres levendula (Lavandula stoechas) feltűnő megjelenését tollszerű virágképletének köszönheti, amely nem más, mint a füzérvirágzat tetején fejlődő, megnagyobbodott murvalevél. Már tavasz végétől hoz virágokat, a nyár
folyamán többször is jellemző rá a virágzás. A folyamatos virágzás érdekében az elszáradt virágokat a virág szárral együtt, a növény tövénél metsszük ki. A terasz napfényes, meleg részére helyezzük, ültessük méretes virágcserépbe, hogy elkerüljük a kiszáradását, de rendszeres öntözéséről így se feledkezzünk meg. A cserépben nevelt füzéres levendulát ősz végén tegyük fagymentes helyre, a legideálisabb számára egy 10°C körüli világos helyiség, ahol a növényt nem éri közvetlen napfény.

 

4. Hortenzia
Egy hangulatos teraszról nem hiányozhat a pompás virágaival ékeskedő hortenzia (Hydrangea macrophylla) sem. Legszebben a félárnyékos teraszokon fejlődik, ott, ahol közvetlen napfény csak a kora reggeli órákban éri. Ültessük tápanyagban gazdag, jó vízmegtartóképességű talajba. Rendszeresen öntözzük, két-három hetente tápoldatozzuk. A cserépben nevelt hortenziát ősz végén vigyük 5°C hőmérséklet feletti helyiségbe. Ha ősszel a kertbe ültetnénk, érdemes fagytűrő fajtát vásárolunk, de hidegebb teleken ezeknek a növényeknek is takarjuk a tövét.

 

5. Porcsinrózsa
A forró teraszokon érzi magát legjobban a porcsinrózsa vagy másik nevén kukacvirág (Portulaca grandiflora), mely színes virágaival teremt vidám hangulatot. Egynyári, pozsgás dísznövény, könnyen termeszthető magról. A porcsinrózsa jól tűri a szélsőséges környezeti tényezőket, így a több napos szárazságot is, éppen ezért 4-5 naponta elegendő megöntözni. Rengeteg féle színben játszó virágait egész nyáron át hozza, ha az elszáradt virágokat folyamatosan eltávolítjuk a növényről.

 

6. Futómuskátli
Klasszikus balkonnövény a futómuskátli (Pelargonium peltatum), melyből egyre több különleges színű és megjelenésű változatot találunk a kertészetek kínálatában. A muskátli tápanyagokban gazdag, jó vízmegtartó képességű talajban fejlődik legerőteljesebben, szerezzünk be kifejezetten muskátlik számára összeállított virágföldet. Ügyeljünk a rendszeres öntözésére, de ne hagyjunk az edényben pangó vizet, mert így könnyen rothadásnak indul. A legjobb, ha esővízzel vagy lágyított vízzel öntözzük. Két-háromhetente
érdemes tápoldatozni, hogy egész nyáron át hozza színes virágait. Az elhervadt virágokat, elszáradt leveleket folyamatosan távolítsuk el a növényről, így a muskátli újabb és újabb virághajtásokat hoz majd.

 

7. Leander
Bár a leandert (Nerium oleander) nem kell bemutatnunk, egy-két szabályt érdemes betartanunk gondozásával kapcsolatban. Tavasszal metsszük vissza a leandert, hogy friss hajtásokat hozzon. Tápanyagdús, szarvasmarha trágyával gazdagított talajba ültessük, mely jó vízmegtartó képességű, mert a több napig tartó szárazságot rosszul viseli. Öntözzük rendszeresen, kéthetente pedig tápoldatozzuk a folyamatos virágzás érdekében. A terasz legmelegebb, napsütéses részét válasszuk számára. A leandert ősszel vigyük védett, 5°C körüli helyiségbe. A télálló leander akár -10°C-ig jól tűri a fagyokat. Ennél hidegebb teleken ezt a leander fajtát is érdemes takarni, vagy védettebb helyre tenni.

 

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.02.12