A biokertekben felhasználható szerek

A biokertekben használható szerek közül kiemelkedő fontosságúak a kéntartalmú és a réztartalmú szerek, az olajemulziók és a növényi kivonatok. A permetszer keverése során fontos, hogy betartsuk a szer tájékoztatóján lévő előírásokat és a keverhetőséget.

Mindenekelőtt fontos, hogy olyan permetezőgépet használjunk a biokertben, amelyikben korábban nem volt méreg. A permetezés során ne csak a levelek színét, hanem a fonákját is érje a permetlé, ugyanis sok kórokozó, kártevő éppen itt él. A permetezés során viseljünk védőfelszerelést. Ne feledkezzünk meg a kalapról, a védőszemüvegről, a védőkesztyűről és a védőcipőről sem. A permetezést ne végezzük a forró, száraz déli órákban, ha esőre van kilátás, vagy ha fúj a szél. Hogy nyomon tudjuk követni a permetezéseinket, vezessünk permetezési naplót, amiben jegyezzük fel a permetezés pontos időpontját, a felhasznált szert, szereket, valamint, hogy milyen növényeken alkalmaztuk. A permetezés során csak megfelelő állapotú permetezőgépet használjunk. A permetezőt és a szűrőt mossuk ki alaposan minden használat után, így tegyük el a helyére. A permetlé betöltése során mindig használjunk szűrőt, mert a fúvóka könnyen eldugulhat a nagyobb frakcióktól.

 

Kéntartalmú szerek

 

Különböző levélbetegségek, lisztharmat esetén ajánlottak a kéntartalmú szerek, melyek ezen kívül levélatka-gyérítő hatással is rendelkeznek. A kén 0,2% koncentráció felett károsítja a katicabogarakat, a ragadozó poloskákat, valamint a ragadozó atkákat. Kéntartalmú szerek például a Kénkol 800 SC, a Kumulus S, a Sulfo M 80 és a Thiovit S. Tél végi lemosó permetezésre az olaj- és kéntartalmú szerek ajánlottak, mint például a Thiosol, a Nevikén vagy az Agrilkén. 

 

Réztartalmú szerek 

 

A réztartalmú szerek a baktériumos és gombás betegségek ellen hatásosak, kivéve a lisztharmatot. Rézszulfát hatóanyagú, biokertekben használható szer például a Bordói lé, a Cuproxat FW, a Rézgálic, a Rézszulfát.

 

Olajemulziók vagy olajos bioszerek

 

Az olajemulziók a tél végi lemosó permetezés során alkalmazhatók sikeresen. Fontos azonban, hogy virágzás előtt használjuk őket, mert virágzás után a gyümölcsök ízbeli romlását, foltosodását okozhatja. A növényi olajok két nagy csoportra oszthatók: éteres és zsíros olajok. Zsíros olaj a tökmag-, a lenmag-, a napraforgómag- és a kendermagolaj. A tojásalakban áttelelő takácsatkák ellen hatásos a vegasol (növényi olaj + szójalecitin). A Biola napraforgómagolaj vegetációs időben is alkalmazható a levéltetvek, a pajzstetvek és a takácsatkák ellen. Az ásványolajok a hatásfokozó permetező segédanyagokhoz tartoznak, azért hasznosak, mert elősegítik a permet egyenletes eloszlását. Emellett segítik a permetszer levélen való megtapadását, gyorsítják az egyes hatóanyagok jobb felszívódását, és javítják a különböző készítmények keverhetőségét. Mivel tönkre teszik a rovarok kültakaróját borító viaszréteget és eltömítik a rovarok légzőnyílásait, önállóan is alkalmazhatók az atkák és a kaliforniai pajzstetű ellen lemosószerűen, legkésőbb a rügyfakadáskor.

 

Növényi kivonatok

 

A növényi kivonatok hatásosan alkalmazhatók a különböző szívókártevők ellen, így például a pajzstetvek, a levéltetvek, a tripszek és a levélbolhák ellen. Ilyen szer például a Fito-Dueci levéltetű elleni aerolsol, a Thiokivonat és a Fito-Insect. 

 

Felhasznált irodalom:

Rasztik Viktória: Az ökokertek növényvédelme, Biogazda kiskönyvtár 2003

 
2021.04.23