A dió őszi metszése

A kert egyik legszebb, legpatinásabb fája lehet a diófa, de ahhoz, hogy a termőkorú, több éves diófákon a vágási sebhelyek be tudjanak gyógyulni, ősszel kell levágnunk a nagyobb ágakat, ilyenkor kell elvégezni a ritkító metszést.

Miért ősszel metsszük a diót?

A dió kisebb ágait tavasszal is lemetszhetjük, de a nagyobb ágakat a termések érése után, kora ősszel vágjuk le. A dió tavasszal, főleg kora tavasszal könnyezik, azaz erősen nedvezik. A tavasszal metszett dió sebhelyei azért nem tudnak begyógyulni, mert a folyamatosan kifolyó nedv megakadályozza a vágási helyek gyógyulást. Ősszel a dió nedvkeringése viszont már megszűnőben van, és a vágás helye még be tud forrni a téli fagyokig.

Mivel vágjuk le a dió nagyobb ágait?

Az alacsonyabb fák metszésére a rendkívül könnyű súlyú (mindössze 1,2 kg) STIHL GTA 26 tökéletes választás, egyszerűen le tudjuk vele metszeni a kisebb és az akár 8-10 cm-es ágakat is. A lefűrészelt vágási felület teljesen ép felületű lesz, ami nagyban hozzájárul a vágási sebek gyors gyógyulásához. A GTA 26 akkumulátoros, használata teljesen füstmentes, nincs szükség hálózati csatlakozóra, ezért nem kell a hosszabbító kábelére odafigyelnünk, így sokkal kényelmesebb és biztonságosabb vele a munka. A feltöltött akkumulátorral a kisgépet bárhol használhatjuk, magunkkal vihetjük a nyaralásra, hétvégi telekre. A GTA 26 ergonomikus kialakítású, rugalmas, csúszásmentes védőburkolattal van ellátva a biztonságos munkavégzés érdekében, és a lánca szerszám nélkül cserélhető.

A termetesebb, magasabb fák metszése sokkal nehezebb és veszélyesebb, ha nincsen magassági ágvágónk. A magassági ágnyeső nélkül létrára van szükségünk, a létrán állva nehezebb a fák megfelelő metszése, ráadásul folyamatosan le- és fel kell másznunk, hogy mindenhol megfelelően hozzáférjünk a növényhez. A magassági ágnyesők a gyümölcsfák és a díszfák gondozásakor is nagyon hasznosak mind a kertben, mind az utcafronton, ahol a villanyoszlopok és villanyvezetékek alatt, a kerítés mellett és a szomszéd kertjébe átlógó növények esetében is tudjuk alkalmazni. A STIHL magassági ágvágók az elfordítható vezetőalapnak köszönhetően a nehezen hozzáférhető helyeken is tökéletes munkát végeznek, míg a dönthető vágófej segítségével a talajhoz közeli helyeken is egyszerűen használhatók. Az erős, akkumulátoros, teleszkópos nyéllel ellátott STIHL HTA 86 magassági ágnyeső az akár 5 m magasságban lévő ágak vágására is alkalmas. Működése kifejezetten csendes, a puha markolat segít elnyelni a rezgéseket, ezáltal kényelmesebb munkavégzést és jobb kezelhetőséget biztosít. A lánc feszessége oldalról, a lánckerék fedélen keresztül beállítható, így megakadályozható az éles lánc által okozott sérülés a kezeken.

Mindig viseljünk védőruhát a fűrészek használatakor

A fűrészek, magassági ágvágók használatakor ne feledkezzünk meg a megfelelő védőruháról. A megfelelő biztonság érdekében a védőruha mellett viseljünk mindig védőkesztyűt, arcvédőt és védősisakot. A STIHL profi védőfelszerelései elsőosztályú védelmet biztosítanak.

 

Felhasznált irodalom: Czáka Sarolta – Valló László: A metszés ábécéje

2022.09.05