A díszfüvek gondozása

Egyedülálló módon gazdagíthatjuk kertünket a mutatós és pompás díszfüvekkel, melyek gondozása nem nagy ördöngösség, és ha egy-két tippet megfogadunk ültetésükkel, metszésükkel kapcsolatban, nagy kedvenceinkké válhatnak.

A díszfüvek ültetése
A díszfüvek között találunk egynyári és évelő fajtákat. Az egynyári díszfüvek ,,hátránya”, hogy azokat minden évben újra kell vetnünk, viszont remek választást jelentenek egy minden évben újragondolt egynyári virágágyás, kertrész esetében. Az egynyári díszfüvek magjait már tél végétől vethetjük cserépbe az ablakpárkányba, és a palántákat áprilisban kiültethetjük szabadföldbe a kert meleg, napfényben gazdag részére. A díszfüvek magjait ősszel begyűjthetjük, majd a következő évben újravethetjük.

Az évelő díszfüvek ültetésekor az első és legfontosabb az adott növény helyigényének felmérése, mivel a legtöbb faj néhány év alatt igen nagyra megnőhet. Derítsük ki tehát a vásárolt vagy kapott díszfű leendő méretét és válasszunk ennek megfelelően helyet a növénynek a kertben. A díszfüvek talajban nem igazán válogatnak, de a tápanyagan dús ültetőközeget gyors és intenzív növekedéssel hálálják majd meg. A talaj legyen laza és jó vízáteresztő képességű, mert bár a legtöbb díszfű szárazságtűrő, a pangó vizet nem tűri. A jó szárazságtűrő díszfüveket a kert napfényben gazdag, meleg részére ültessük, a kevésbé szárazságtűrő fajtáknak válasszunk félárnyékos helyet.

 

A díszfüvek fagyvédelme, metszése
A fagyra érzékeny díszfüveket a tél folyamán mindenképpen védjük a fagy- és hótakaró okozta károsodástól. Ősz végén vastag zsinórral kötözzük össze szorosan a növényeket két-három helyen. A tövüket gallyakkal, valamint elszáradt lombbal takarjuk.

Kora tavasszal, a kihajtás előtt, évente, kétévente végezzünk ifjító metszést a növényeken, melynek hatására heteken belül pompás hajtásokat hoznak majd. A metszést a talajfelszíntől 20-30 cm-es magasságban végezzük. Ilyenkor távolítsuk el az elszáradt növényi részeket is. Fontos tudni, hogy az év további részében a díszfüveket nem érdemes metszeni, alakítani, mert ezzel csak elveszítik eredeti formájukat. Éppen ezért mindenképpen tájékozódjunk az ültetni kívánt díszfű végleges méretértől, és olyan növényt válasszunk, amely biztosan elfér majd a kertünkben.

 

STIHL tipp: A letöbb díszfű látványos bugavirágzata remekül mutat nagyobb vázákba téve a lakásban vagy a teraszon.

Még több kertápolási tippért látogasson el a weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

 

2020.02.11