A galagonya ültetése, gondozása

A galagonyafajok rendkívül változatos megjelenésűek, mind méretüket, mind leveleiket és virágaikat tekintve. Könnyen termeszthető, nem túl igényes fák vagy bokrok, melyek akár sövénynek is alakíthatók.

A galagonya jellemzői

A galagonyafajok (Crataegus spp.) a rózsafélék (Rosaceae) családjába, azon belül is az almafélék (Maloideae) alcsaládjába tartoznak, számos fajtájuk ismert. A galagonyák egyszerűen termeszthető, igénytelen, lombhullató fák vagy cserjék. Szórt állású leveleik változatos megjelenésűek. Bogas sátor virágzatuk májusban, júniusban nyílik. A virágok színe az egyes fajták között eltérő lehet. Fehér, krémfehér, sárga, rózsaszín és piros színű változatok is léteznek. Ősszel érő, piros, narancs vagy vörös színű, gömbölyű vagy tojás alakú csontáralma áltermései igen kedveltek a madarak körében.


A galagonya ültetése, gondozása


A galagonyafajok között találunk törpenövekedésű fajtákat, és magasabbra növő változatokat is. A galagonya bírja a városi levegőt, a több éves növények jól tűrik a szárazságot. Világos és félárnyékos helyre is ültethető, de meleg, napfényes helyen fejlődik legszebben. A facsemete ültetése előtt 1-2 héttel ássuk meg az ültetőgödröt, mely a talaj minőségétől és az ültetendő facsemete méretétől függően 50-80 cm mély legyen. A gödörbe szórjunk szarvasmarhatrágya granulátumot és/vagy komposztot, majd öntözzük be a gödört. A csemetét érdemes az ültetés előtti napon vízbe helyezni, hogy a fa elegendő vízhez jusson. Az ültetés előtt öntsünk egy-két vödör vizet az ültetőgödörbe, majd tegyük bele a facsemetét. Temessük be földdel az ültetőgödröt, óvatosan tapossuk meg a fa körül a talajt, majd alaposan öntözzük be. A kezdeti időszakban öntözzük rendszeresen a facsemetét. Az első évben a fa tövét kupacoljuk fel, takarjuk, hogy ne érje a növényt fagykár.


Egybibés galagonya


Sok változata ismert a Magyarországon is honos egybibés galagonyának (Crataegus monogyna), mellyel hazánkban síkságokon, dombvidékeken is találkozhatunk. Levele szórt állású, egyenlőtlenül, hasábosan szeldelt, jellemzője, hogy a levélerezet szárnyas, az érzugokon szőrképletek láthatók. Tavasszal nyíló virágai sűrű elhelyezkedésűek, fehér színűek, áltermésében egy darab egymagvú csonthéj helyezkedik el. Az egybibés galagonya könnyen alakítható sövénynek, ugyanis a metszést jól bírja, tüskés ágai miatt élő kerítésnek is szokták ültetni. A népgyógyászat nemcsak virágzó hajtásvégeit, de piros színű, gömbölyű áltermését is alkalmazza.


Fényeslevelű galagonya


A fényeslevelű galagonya (Crataegus x lavallei) kedvelt díszfa a kertekben, melyet annak is köszönhet, hogy fényes levelei igen későn, csak ősz végén hullanak le, lombja ilyenkor csodás színekbe öltözik. Kisebb fa vagy bokor nevelhető belőle, ágrendszere felálló. Fiatal ágai sárgászöld színűek és enyhén tövisekkel borítottak. A fényes, zöld színű levelek fonákja molyhosan szőrözött. Termései látványosak, élénkvörös színűek, egész télen a növényen maradnak – feltéve, ha a kertben tanyázó madarak hagynak belőlük.

Cseregalagonya

A cseregalagonya (Crataegus laevigata) elsősorban a hegyvidékeken terjedt el, a növény hazánkban is őshonos. Nem túl igényes, könnyen termeszthető, sűrű koronájú, tövises növény. Szórt állású, kerekded leveleinek felső része karéjos, enyhén fűrészes szélű. A levélszínen és fonákon is megfigyelhető a szőrözöttség. A csontáralma termésben két egymagvú csonthéj található. Több változata létezik, kedveltek a rózsaszín és piros virágú fajták, melyek tavasz végén pompás látványt nyújtanak a kertben.

 

További kertápolási tippekért látogasson el weboldalunkra: https://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.09.23