A homoktövis termesztése

A homoktövis természetes immunerősítő hatásáról ismert, narancssárga színű termését számtalan formában feldolgozzák, de frissen fogyasztva a leghatásosabb. Dekoratív bokorrá vagy kis fává nő, ágai dúsan elágazók, tövisekkel borítottak.

A homoktövis jellemzői

Az ezüstfafélék (Elaegnaceae) családjába tartozó, lombhullató homoktövis (Hippophae rhamnoides) Észak-Európában és Észak-Ázsiában őshonos. Már majdnem kétszáz éve termesztik, de terméseit már jóval ezelőtt gyűjtötte az emberiség magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt. A homoktövis kisfává (4-6 m) vagy bokorrá (1-4 m) nő, hajtásai tövisekkel borítottak. Szórt állású, megnyúlt lándzsás alakú levelei ép szélűek, 5-6 cm hosszúak, a levélfonák ezüstösszürke színű, apró szőrképletekkel borított. A homoktövis április végén, május elején nyíló virágai aprók, jelentéktelenek. Élénksárga vagy narancsszínű, savanykás ízű álbogyó termései szeptember-októberben érnek, tojásdad alakúak.

 

A homoktövis környezeti igényei

A kert napos, meleg részébe ültessük, kedveli a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, meszes talajt. A homoktövis igénytelen növény, ültethetjük szélnek kitett helyekre, utcafrontra vagy sövénynek. Telepítés előtt forgassunk a talajba szarvasmarhatrágya vagy baromfitrágya granulátumot. Jó, ha tudjuk, hogy a homoktövis termőre fordulása akár 8-10 év is lehet. A homoktövis dugványról egyszerűen szaporítható. A fás dugványokat ősszel (októberben vagy novemberben) vagy kora tavasszal szedjük meg. Nagyjából 20 cm hosszú, 1 cm vastag dugványokat vágjunk, majd szúrjuk őket érett, átrostált komposzt és homok keverékébe, a talajt tartsuk nedvesen a gyökeresedés alatt.

 

Mit jelent az, hogy a homoktövis kétlaki?

A homoktövis egyivarú, kétlaki növény, ami annyit jelent, hogy vannak női és hím egyedei, de érdemes megjegyeznünk, hogy a termesztett fajták között találunk olyan változatot is, amelyen termők és porzók is találhatók. Telepítéskor erre mindenképp érdemes odafigyelnünk, hiszen, ha termést is szeretnénk kapni, akkor kétlaki növények esetében egy hím- és több női egyedet is telepítsünk. Ültetvények létesítésekor a női- és hímivarú egyedek aránya úgy oszlik meg, hogy 8-9 termős egyedre jut egy hímivarú. A házi kertekben egy hímivarú egyedre elegendő 4-5 nőivarú egyedet ültetni.

 

Hogyan szedjük a homoktövist?

A bogyók szüretelésekor az ágakat metsszük le, így megelőzzük az igen könnyen összenyomódó termések sérülését. A bogyókból készíthetünk levet, szörpöt, lekvárt. A terméshús magas vitamintartalmú, elsősorban C-vitamin, A-vitamin, E-vitamintartalma jelentős, de flavonoid, béta-karotin tartalma is kimagasló, magja esszenciális zsírokban gazdag.

2022.03.17