A kert kecses lakója: a nagy szívvirág ültetése és gondozása

A szívvirág romantikus megjelenése sokakat megigéz. A különleges dísznövény nevét fürtökben nyíló, szív alakú, rózsaszín virágairól kapta, Jézus szívének is nevezik.

A nagy szívvirág (Lamprocapnos spectabilis) Ázsiában őshonos, bokrosodó, laza ágrendszerű, télálló évelő, akár 80-90 cm magasra nőhet. Lombozata a virágzás után visszahúzódik. Szára üreges, tápanyagraktározó gyöktörzse (föld alatti módosult hajtása) kúszó. Dekoratív levelei összetettek, élénkzöld színűek. Áprilisban, májusban nyíló, rózsaszín virágai fürtökben nőnek, lapított szív alakúak. A szívvirág minden része mérgező, vigyázzunk, hogy a gyerekek ne szakítsanak belőle. Több változata is ismert. A Dicentra Peregrina legfeljebb 15-20 cm magasra nő, rózsaszín virágai kecsesek, levelei ezüstöszöld színűek. A Lamprocapnos spectabilis 'Alba' levelei világosabb színűek, virágai fehérek. 

 

A szívvirág ültetése, gondozása

 

A szívvirág a hűvös, párás helyeket kedveli, ültessük a kert árnyékos vagy félárnyékos, nedvesebb, párásabb részébe. Jól érzi magát fák árnyékában, remek talajtakaró növény, csoportosan ültetve mutat a legszebben. A szívvirág tápanyagigényes, ezért ültetéskor tegyünk az ültetőgödörbe szarvasmarhatrágya granulátumot és humuszban gazdag, érett komposztot. A talaj legyen laza, üde és jó vízgazdálkodású. Rendszeres öntözést és tápanyagutánpótlást igényel. Az öntözés során ne csak a növény tövét, hanem a leveleit is öntözzük. Cserépben, balkonládában is tarthatjuk: ültessük laza, tápanyagban gazdag talajba, tegyük félárnyékos vagy árnyékos helyre a cserepét. Kézi permetezővel öntözzük rendszeresen leveleit és földjét is, valamint cserépben nevelve, tavasszal és nyáron kéthavonta tápoldatozzuk.

 

A szívvirág szaporítása

 

A szívvirágot ültethetjük a kertészetekben vásárolt palántákról, vethetjük magról vagy ha már van a kertünkben kifejlett szívvirág, szaporíthatjuk tőosztással. Az ideális tőtávolság nagyjából 50 cm, mert tavasszal, a virágzás idején a szívvirág igen terebélyesre fejlődhet. A palánták ültetését tavasszal, fagymentes időben végezzük. Az ültetés vagy a vetés után öntözzük rendszeresen a növényeket.

 
2021.01.28