A legfinomabb illatú dísznövények és gondozásuk

A mézes, bódító illatú dísznövények intenzív illata nélkül sokan el sem tudnák képzelni a tavaszt vagy a nyarat. A finom illatú, dekoratív megjelenésű dísznövényekből érdemes néhányat a kertbe vagy az utcafrontra ültetni, hogy a közvetlen környezetünkben is pompás illatok uralkodjanak.

Orgona

Sokunk kedvence, a fehér-, halványlila vagy sötétlila színben pompázó közönséges orgona vagy másik nevén májusi orgona (Syringa vulgaris). Az orgona bódító illatú virágai májusban nyílnak, az alapszínek mellett léteznek bíborpiros és sárga virágú fajták is. Nagyon könnyen termeszthető, szoliterként és nyíratlan sövénynek ültetve is kedvelt. Kisebb kertekbe a törpe orgona (Syringa meyeri) ajánlott, mely 1-1,5 m magasra nő, lassú növekedésű, bokra tömör. A közönséges orgona nem kedveli a nyirkos kertrészeket, ezért ültessük a kert napos vagy félárnyékos részébe, tápanyagban és humuszban gazdag, laza, jó vízelvezetésű talajba. Az első két évben metsszük le a virágokat az elvirágzás után, hogy a bokor megerősödjön, dúsabb legyen. A felkopaszodott vagy gyenge vesszőket kora tavasszal metsszük ki, az alakító metszést a virágzás után végezzük.

Hárs

A három legelterjedtebb hársfaj a kislevelű hárs, a nagylevelű hárs és az ezüst hárs. Mindhárom növény nagyon dekoratív megjelenésű lombhullató, magas fa, nem mellesleg a júniusban nyíló, krémfehér virágaik mézes, édes illattal lengik be a környéket. A kislevelű hárs (Tilia cordata) koronája tojásdad vagy gömbölyded alakú. Levelei 5-10 cm nagyságúak haragoszöld színűek, sima felületűek, ősszel napsárga színbe öltöznek. Bogernyő virágzata nagyon illatos, halványsárga színű, júniusban, júliusban nyílik. A nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) nagyméretű, 12-15 cm nagyságú leveleiről kapta nevét, melyek sima felületűek. Bogernyőben nyíló virágai halványsárga színűek, illatosak, júniusban nyílnak. Az ezüsthárs (Tilia tomentosa) ezüstös leveleiről ismert, melyek 6-10 cm-esek, levélszínük sötétzöld, levélfonákuk molyhos, nemezes, fehér, ezüstösfehér színű. Júniusban, júliusban nyíló virágzata halványsárga színű, erőteljes illatú.

Fagyal

Bár elsősorban nem illatos virágai miatt ültetik a közönséges fagyalt (Ligustrum vulgare), amely kedvelt sövény-dísznövény, bódító illatú, júniusban, júliusban nyíló, halványsárga virágai miatt is sokan kedvelik. A fagyal nem csak virágaival, szeptemberben érő, borsó nagyságú, éretten fekete színű bogyó terméseivel is díszít, melyet a madarak szívesen fogyasztanak. A fagyalt ültethetjük a kert napos vagy félárnyékos részébe, laza, tápanyagban gazdag talajba. Az ültetés első évében és a nyár folyamán rendszeres öntözést igényel. A nyírott fagyal sövényt tavasztól őszig folyamatosan alakíthatjuk formára. A sövény nyírásban jól jön egy akkumulátoros STIHL sövénynyíró, amely rendkívül halkan dolgozik, mégis tökéletes munkát végez. Az akkumulátoros gép előnye az elektromos kerti gépekkel szemben, hogy munkavégzés közben nem kell folyamatosan a kábelre ügyelnünk.

Jezsámen

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) májusban, júniusban nyíló, fehér, dekoratív virágainak illata nagyon intenzív, édes, mézes, hasonló a jázmin illatához. Teltvirágú fajtái is beszerezhetők, melyek virágai még mutatósabbak. A jezsáment napsütéses vagy félárnyékos helyre, jó vízáteresztő képességű, laza talajba ültessük, az első évben öntözzük rendszeresen. A jezsámen nem igényel különösebb gondozást, szoliterként, cserjecsoportokban és sövényként is ültethető.

Illatos lonc

Az illatos lonc (Lonicera fragrantissima) 2-3 méter magasra, ugyanilyen szélesre nő kedvező körülmények között. Krémfehér színű, párban álló virágai édes, citromos illatúak, kora tavasszal nyílnak. Az illatos loncot ültessük a kert napos vagy félárnyékos részébe, laza, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba. Vízigénye közepes, az első évben öntözzük rendszeresen. Az alakító, fiatalító metszést tavasszal, a virágzás után kell elvégezni.

Rózsa

A rózsa (Rosa) számtalan méretben, virágszínben és virágalakban beszerezhető, több ezer különböző fajtája ismert. Intenzív illatukról, dekoratív, nagyméretű virágaikról ismert a tearózsák csoportja. Virágaikat nyár elejétől egészen ősz végéig hozzák. A tearózsát tavasszal, a rügyfakadás előtt metsszük, ritkítsuk meg. A metszés után nem csak a növény formája lesz megfelelő, de a megritkított hajtásoknak köszönhetően a növénynek több energiája lesz az újabb és újabb virágok fejlesztésére.

Fekete bodza

A bodzaszörp szerelmeseinek érdemes a kertbe egy fekete bodzát (Sambucus nigra) ültetni, de a bodza annak is ajánlott, aki szereti a bódító, mézédes illatokat. A fekete bodza kedvező körülmények között akár 4-5 m magasra nőhet. A bogernyőben nyíló, krémfehér színű virágok májusban, júniusban nyílnak. A bodzát ültethetjük a kert napos vagy félárnyékos részébe, az ültető gödörbe tegyünk érett komposztot és szervestrágyát. A bodza különösebb gondozást nem igényel. Az első évben öntözzük rendszeresen, tavasszal minden évben metsszük formára.

2022.08.16