A legizgalmasabb évelő díszfüvek a kertbe

A minimális gondozást igénylő, remek szárazságtűrő képességükről ismert díszfüvek izgalmas színfoltjai lehetnek a kertnek. Jól mutatnak szoliterként ültetve nagyobb kertekben vagy csoportosan az előkertekben, utcafronton.

1. Örökzöld zabfű
Az örökzöld zabfű (Helictotrichon sempervirens) kékesszürke, ívesen bókoló leveleivel és nyáron nyíló, impozáns, halványsárga bugavirágzatával díszít. Szoliter növényként és csoportosan is jól mutat, remek színfoltja az előkerteknek, szépen mutat az utcafronton. Az örökzöld zabfű jól tűri a szárazságot, így a kert napos és meleg részére is bátran ültethető. 1-1,5 méter magasra nő, több növény ültetése esetén az ültetési távolság legalább 0,5 m legyen. Mivel fagyálló, télen is izgalmas dísze a kertnek.

 

2. Kékperje
A kékperje (Molinia caerulea) impozáns megjelenésű díszfű, mely elsősorban ősszel díszít, amikor a lombhullató cserjék, fák lehullatják leveleiket. Legfeljebb egy méter magasra nő, szára merev és drótszerű, bugavirágzata keskeny. A kékperje nem különösebben igényes a talajra, a szárazságot jól tűri, a kert napos vagy félárnyékos helyére ültessük. A kékperje tarka színváltozata a Molinia caerulea ’Variegata’, mely jól mutat nagyobb sziklakertekben és mediterrán hangulatú kertekben is. A másfél-két méter magasra növő magas kékperje (Molinia caerulea ssp. arundinacea) különleges virágzatú, termései télen is szépen mutatnak.

 

3. Ezüstös pampafű
Az akár két méter magasra növő, sűrű bokrot alkotó ezüstös pampafű (Cortaderia selloana) szoliterként és csoportosan ültetve is egyedi dísze lehet kertünknek. Levelei ezüstös fehérek, ívesen hajlók, szélük éles. Krémfehér színű, nagyméretű bugavirágzatával szeptembertől novemberig díszít. A kert napos, meleg helyére ültessük, az ültetést tavasszal végezük, hogy télre megerősödhessen. A jó vízáteresztő képességű, tápanyagdús, laza talajt kedveli, a pangó vizet nem tűri. Amennyiben több pampafüvet ültetünk, a növények közötti ültetési távolság legalább egy méter legyen. A kezdeti időszakban vízigényes, ezért ilyenkor gyakori öntözése ajánlott. Mivel enyhén fagyérzékeny, ősz végén a leveleket kössük össze, a tövet takarjuk gallyakkal, száraz lombbal. Tavasszal metsszük vissza, az elszáradt részeket vágjuk le. Mutatós megjelenésű pampafű a Cortaderia selloana 'Rosea', melynek virágzata rózsaszín színű, leveleinek széle éles, hasonló igényű, mint az alapfaj.

 

4. Árvalányhaj
Nagyobb kertekbe ajánlott, örökzöld lombú dísznövény a különleges nevű árvalányhaj (Stipa tenuifolia), mely csoportosan ültetve mutat legszebben. Keskeny levelei bókolók, sötétzöld színűek, tollszerű virágzata kevésbé látványos, de szélben gyönyörűen ,,hullámzik”. Az árvalányhaj 0,5-0,8 méter magasra nő, és igen szárazságtűrő. A kert meleg és napos helyét válasszuk számára, télen védjük a növény tövét a fagyoktól. Laza, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük.

 

5. Kék csenkesz
Különleges színfolt lehet a kertben az örökzöld kék csenkesz vagy másik nevén deres csenkesz (Festuca glauca). Félgömb formájú, alacsony, legfeljebb 25-50 cm magasra nő, ezért ültetése sziklakertekbe és kisebb kertekbe is ajánlott. Leveli látványosak, egész évben kékesszürke színűek, minél naposabb, szárazabb helyre ültetjük, annál intenzívebb színűek. A kék csenkesz jól tűri a szárazságot, a pangó vizet viszont kifejezetten nem kedveli, ezért laza és jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Kétévente érdemes teljesen visszavágni tavasszal a kihajtás előtt.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

 

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

 

 

2020.02.11