A pompás díszhagymák termesztése

Hatalmas méretű, gömb alakú virágzatukkal hívják fel magukra a figyelmet az Amaryllidaceae családba tartozó díszhagymák, melyek fehér, rózsaszín vagy lila színben díszítik a kertet.

A díszhagymák jellemzői

A díszhagymák népes családjába sok különleges faj tartozik, melyek magassága 10-12 cm-től akár a másfél méteres magasságot is elérhetik. Tavasz végén, nyáron nyíló, hagymaillatú virágzatukban szintén nagy változatosságot figyelhetünk meg az egyes fajok, fajták között, mind alakjukat, mind színüket tekintve. Vágott virágként is nagyon kedveltek, hiszen remekül mutatnak a vázában és sokáig frissek maradnak.

 

A díszhagymák ültetése és gondozása

A díszhagymákról általánosságban elmondható, hogy meleg- és napfénykedvelők, ezért a kert meleg, napos vagy félárnyékos, szélvédett részébe ültessük őket. Remekül mutatnak díszfüvek közé ültetve, szegélyként vagy zöld évelők, például páfrányok között. Csoportosan is telepíthetők, de még szebben mutatnak szórtan ültetve egyéb dísznövények vagy gyógynövények között. Sokan keresik a nagyobb méretű, lila vagy rózsaszín színű, gömb alakú virágzatú díszhagyma változatokat, ilyen közkedvelt faj az Allium giganteum, az Allium ’Gladiator’ és az Allium ’Globemaster’.

A díszhagymákat ősszel, fagymentes időben ültessük. Az egyes fajok kiválasztásakor mindenképpen tájékozódjunk a növekedési erejéről. Vásároljunk sérülésmentes, kemény hagymákat. A hagymák ültetőgödre a hagyma méreténél legalább kétszer mélyebb legyen, így például egy 5 cm átmérőjű hagymának kb. 10 cm mély ültetőgödröt ássunk. A hagyma külső, száraz burokleveleit ne szedjük le az ültetéskor, ezek felelnek a hagymatest védelméért. A díszhagymák késő tavasszal, nyár kezdetén virágoznak, de vannak késői virágzású díszhagymák is, melyek ősz elején borulnak virágba. Az elvirágzott díszhagymák virágszárát csak akkor vágjuk vissza, ha a levelei teljesen elszáradtak. 

 

Díszhagymák cserépben

Az alacsonyabbra növő díszhagymák cserépben is jól mutatnak, különleges virágkompozíciók részét képezhetik. A hagymákat laza, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, a cserép alja legyen lyukas, hogy a felesleges víz kifolyhasson rajta. A növekedési időszakban öntözzük rendszeresen a földjüket. Nyáron, a virágzást követően, visszavághatjuk a virágszárat, de ezzel mindenképpen várjunk a levelek teljes elszáradásáig. Ezután a hagymákat emeljük ki óvatosan a cserépből, és csomagoljuk be őket egyesével újságpapírba, majd tegyük száraz, sötét helyre. Ősszel kiültethetjük a hagymákat a kertbe.

 
2022.03.22