A remény virága: a búzavirág termesztése

Élénk-kék virágaival minden kertet feldob a búzavirág, amely általában nyár elején bontja szirmait. Egyszerűen termeszthető magról, a vetés megfelelő ideje áprilisban van.

A búzavirág jellemzői

 

A Dél-Európából származó kék búzavirág (Centaurea cyanus) egyéves növény, a fészkesvirágzatúak (Asterales) népes rendjébe, az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik. A fajtától és a környezeti adottságoktól függően 20-80 cm magasra nő. Nevét arról kapta, hogy sokszor felbukkan a termesztett gabonák között. Nevezik gabonavirágnak, kékvirágnak, dődikének és vadpézsmának is. Gyakran előfordul mezőkön, szántóföldek mentén, pipacsmezőkön.

 

Gyökere vastag, orsószerű. Szára felálló, bokrosodó, enyhén szőrözött, melynek hatására színe szürkészöld, ezüstöszöld. Keskeny-lándzsás alakú levelei változó állásúak. Kék színben pompázó virágainak íze édes, a gabonához hasonló. A hajtáscsúcsok végén, magányosan elhelyezkedő virágok nyár elejétől nyílnak, de melegebb években már tavasz végén is bonthatják szirmaikat. A búzavirágnak sok nemesített változata van. Találunk különböző méretű, sőt színű virágú fajtákat is. A kék színű mellett kedveltek a fehér és a rózsaszín változatok is. Kaszattermése fehér vagy narancssárga színű, magvai sokáig megőrzik csírázóképességüket.

 

A búzavirág termesztése és gondozása

 

A búzavirág szabadföldön és cserépben is termeszthető, a lényeg, hogy a kert napfényes részét válasszuk számára, mert meleg- és fényigényes. A búzavirág rendkívül könnyen termeszthető állandó helyre vetéssel. A magokat áprilisban laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba vessük. A vetőmag vásárlásakor ügyeljünk rá, hogy a csomagolás zárt legyen, ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt, majd a fel nem használt magokat tároljuk száraz és hűvös helyen. A búzavirág szabadföldbe ültetve jól tűri a szárazságot, ezért öntözni csak aszályosabb időszakban szükséges, cserépben nevelve azonban öntözzük rendszeresen.

 

A búzavirág felhasználása

 

A búzavirágot régóta gyűjtik és használják a népi gyógyászat hívei. A virágokat teljes virágzásban gyűjtük, meleg, száraz időben, lehetőleg a kora reggeli órákban. A virágokat kosarakba, papírdobozokba szedjük, majd tépkedjük le a sziromleveleket és tegyük tálcákra. Szárítsuk száraz, napfénytől védett helyen, mert a fény hatására a szirmok elvesztik egyedi, kék színüket. A szárított búzavirág szirom remek összetevője a különböző teakeverékeknek. Forrázata immunerősítő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fertőtlenítő és tisztító hatású. Tisztító- és légúti megbetegedésekre ajánlott teakeverékek része. A búzavirágot frissen is használhatjuk a konyhában. Desszertek, pohárkrémek, fagylaltok vagy köretek díszítésére a teljes növény és a szirmok is alkalmasak.

 
2021.03.24