A sokszínű hortenziák legszebb fajtái

A hortenziák virágzatának nem csak színe, de alakja is igen változatos. A hortenziák közül választhatunk fehér, halvány rózsaszín, élénk rózsaszín, pink, piros, lila és kék árnyalatú fajtát is. A virágok alakja lehet tömöttebb gömbvirágzat vagy laposabb, szellősebb tányérformájú is.

Gömbvirágzatú hortenziák
Szoliterként és csoportosan ültetve is különleges színfoltjai a kertnek a nagyméretű virágaikról híres gömbvirágzatú hortenzia fajták, melyek a kert félárnyékos vagy világos részén érzik magukat legjobban. A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) 1-2 méter magasra növő, lombhullató bokor, csodás gömb alakú virágokkal. A virágok júniusban, júliusban nyílnak. Ültessük a kert félárnyékos részére, ügyeljünk rendszeres öntözésére. Mivel fagyérzékeny, egyrészt válasszunk neki minél fagyvédettebb helyet a kertben, például a ház, garázs mellé ültessük. Ezenkívül télen védjük a tövét száraz növényi részekkel, lehullott lombbal.

 

Miért hoz rózsaszín virágokat a kék virágokkal vásárolt hortenzia?
A hortenziák egyik érdekessége, hogy csak savanyú talajon hoznak kék virágokat. Semleges vagy lúgos pH-jú talajon rózsaszínű virágok fognak fejlődni. Így, ha a kertészetben vásárolt, kék színű virágokkal teli hortenzia ültetésekor nem végzünk talaj pH mérést, és a kertünk talaja lúgos kémhatású, a következő évben azt vehetjük észre, hogy a kék helyett rózsaszín virágok nyílnak a növényen. Éppen emiatt, ha kék színű hortenziát szeretnénk, a meszes talajú kertekben az ültető gödörben teljes talajcsere szükséges, melyet savanyú talajjal töltünk fel.

Csodás, nagy méretű, fehér színű, tömött gömb alakú virágzatával díszít a Hydrangea arborescens Annabelle, melyet a kert enyhén napfényes vagy félárnyékos részére ültessünk. Mivel fehér színű hortenzia fajtáról van szó, nyugodtan ültethetjük savanyú kémhatású és meszes talajba is.

 

Kúpvirágzatú hortenziák

Az orgonához hasonló megjelenésében a kúpvirágzatú hortenzia (Hydrangea paniculata) virágzata, melynek elsősorban fehér színű fajtái ismertek, de rózsaszín változatban is kapható. Legfeljebb 2 méter magasra nő, bokor vagy díszfa. Lándzsás alakú levelei élénkzöld színűek, nagy méretűek, ezekkel is díszít. Nem különösebben igényes fajta, a kert bármely részére ültethetjük, de a félárnyékos, hűvösebb részeken fejlődik legszebben.

 

Kúszó hortenziák
Tökéletes megoldást jelentenek a fagytűrő, lombhullató kúszó hortenziák (Hydrangea petiolaris) annak, aki kerítést vagy falat szeretne különleges dísznövényekkel befuttatni. A kúszó hortenziáknak a borostyánhoz hasonló léggyökereik vannak, melyekkel akár 10 méter magasra is felkapaszkodhatnak. Kerekded levelei élénkzöld színűek, látványosak, nyár közepén nyíló virágzata általában fehér, édes illatú. A talajra nem különösebben igényes, de a gyors és látványos növekedés érdekében ültessük tápanyagban dús, laza szerkezetű talajba. A kúszó hortenziát, a többi hortenzia fajtához hasonlóan tavasszal ültessük szabadföldbe. Az ültetőgödörbe komposzt és általános növényföld keveréke, esetleg némi szerves trágya kerüljön. Amennyiben a falra fogjuk futtatni a kúszó hortenziát, feszítsünk ki az induláshoz egy dróthuzalt, amire a hajtások kapaszkodhatnak a kezdeti időszakban. Az egyik legnépszerűbb, minimális gondozást igénylő, kúszó hortenzia fajta a Hydrangea anomala subsp. petiolaris, melynek fogazott szélű levelei kerekdedek, nyár közepén nyíló virágai fehér vagy krém színűek, ősszel sárgában pompázó leveleivel teszi színesebbé kertünket.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.02.12