A szabadföldbe ültetett hortenziák gondozása

A könnyen nevelhető hortenziák sokszínűségét mi sem bizonyítja jobban, mint végtelen szín-, méret- és alak változatosságuk, valamint az, hogy ültethetők szoliter növényként és csoportosan is a kertbe.

A hortenzia ültetése, igénye
A hortenzia (Hydrangea) 0,8-3 méter magasra nő, közepes helyigényű dísznövény. A legtöbb termesztésben levő fajta lombhullató cserje vagy kisfa, de akadnak örökzöld változatai is. Legszebben a kert félárnyékos, hűvösebb részein fejlődik, ahol nem éri közvetlen, erős napfény, de a reggeli órákban kap fényt. Laza, magas tápanyagtartalmú, jó vízmegtartó képességű talajba ültessük, a savanyú pH-jú talajt kedveli legjobban. Az ültető gödörbe komposzt és általános virágföld keveréke kerüljön. Az elültetett növényt a virágzás előtt és alatt érdemes havi egy alkalommal tápoldattal ellátni. Bár a hortenzia gondozása nem nagy ördöngösség, az öntözésére érdemes jobban odafigyelni, egyrészt mert vízigényes, másrészt mert nem mindegy milyen vízzel öntözzük. A legjobb számára a gyűjtött esővíz, vagy ha a kertben található dísztó, annak a vizével is öntözhetjük. A hortenzia rendszeres öntözést igényel, a földje mindig legyen nedves, a forró nyári napokon mindenképpen gondoskodjunk a fokozott vízpótlásról.

 

A hortenzia metszése
A hortenziánkat a formára alakítás mellett azért szükséges metszeni, mert így látványos, erőteljes hajtásfejlődésre, nagy és dús virágok hozására ösztönözzük a növényt. A metszés legideálisabb időpontja kora tavasszal van, ilyenkor az esetleg télen elfagyott, sérült ágakat, elszáradt növényi részeket is vágjuk le. Fontos, hogy a virágrügyekkel teli vesszőket ne metsszük vissza, az elöregedett, illetve problémás helyen növő ágakat kell tőből kimetszeni, illetve több éves növények esetében a ritkítás jöhet még szóba. Az időpontot tekintve kivételt képeznek a tavaszi metszés alól a kúszó hortenziák, melyeket elvirágzás után, ősz elején metsszünk meg.

 

A hortenzia növényvédelme
A hortenzián megjelenő kórokozók (lisztharmat, rozsda, levélfoltosság) megelőzése érdekében ne közvetlenül a növényt, hanem csak a tövét öntözzük. Az ültetés során válasszunk olyan nyitottabb helyet a hortenzia számára, ahol kevésbé nagy a páratartalom. A növény levelein felfedezett beteg leveleket gyűjtsük össze mind a növényről, mind a lehullottakat, és dobjuk a szemetesbe, ne a komposztálóba. A szabadföldben nevelt hortenziákat télen védeni kell a fagyoktól, de a kertbe ültetett növények beszerzésekor mindenképpen télállóbb fajtákat válasszunk. A növények tövét védjük vastagon lehullott lombbal, száraz növényi hulladékkal, komposzttal, apróbb gallyakkal, ágakkal. A cserépben nevelt hortenziát ősz végén, a levelek lehullása után tegyük 5-10°C közötti helyiségbe, ahol nem éri közvetlen napfény. A növény a téli időszakban minimális öntözést igényel.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

 

 

2020.02.11