Magyal - Az adventi időszak egyik kedvenc növénye

A magyal régóta az adventi időszak egyik szimbolikus eleme. Az örökzöld dísznövény nem csak karácsony előtt mutat jól a kertben, hiszen egész évben díszít a fényes, bőrszerű, sötétzöld színű leveleivel.

 

A közönséges magyal (Ilex aquifolium) örökzöld dísznövény, eleinte bokrosodó, majd kúp alakú, 2-4 m magas kisfává vagy bokorrá nő. Nyugat-Európában, a Földközi-tenger vidékén és a szubmediterrán vidékeken őshonos. Hosszúkás-tojásdad alakú levelei sötétzöldek, fényesek, szélük tüskésen fogazott. Szúrós, vesszői világoszöld vagy világosbarna színűek. A magyal kétlaki növény, ezért, ha szeretnénk, hogy virágokat és termést hozzon, ültetnünk kell belőle egy termős és egy porzós egyedet is a kertbe. Fehér színű virágai májusban nyílnak, enyhén illatosak. Mutatós, gömb alakú termései élénkpiros színűek, ősszel érnek és a legtöbb eseteben tavaszig a növényen maradnak. A termés mérgező, ezért ügyeljünk rá, hogy kisgyermekek ne egyenek belőle.

 

A magyal környezeti igénye, ültetése

 

A magyal a talaj típusára nem érzékeny, de a meszes talajt nem kedveli. Az ilyen talajon növekedése vontatott, fejlődése nem megfelelő, ágrendszere gyér. Ültessük tápanyagokban gazdag, laza, komposzttal dúsított talajba. Fénykedvelő dísznövény, de félárnyékba is ültethetjük, növekedése azonban a déli fekvésű, napos kertrészekben a legintenzívebb. A magyal lassú növekedésű, helyigénye nem nagy. A magyal ültetését tavasszal vagy ősszel, fagymentes időben végezzük.

 

A magyal gondozása

 

A magyal az ültetés első évében rendszeres öntözést igényel, de utána jól tűri a szárazságot. A több éves növényeket tavasz végén, nyár elején metsszük, ifjítsuk meg. A metszés során vágjuk ki a rosszul fejlődő ágakat, valamint vágjunk vissza 10-20 cm-t a vesszőkből.

 

Magyal-sövény

 

A magyal sövénynek is alkalmas. A magyal csemetéket legfeljebb 30-40 cm sortávolságra ültessük egymástól, és ne csak egy, hanem két, akár három sorban, mert így sűrűbb takarást érhetünk el. A magyal-sövény telepítése esetében vegyük számításba, hogy a magyal lassú növekedésű dísznövény. A magyal-sövény telepítését őszre tervezzük, ültetés után alaposan öntözzük be a növények körüli területet.

 

Cserépben nevelt magyal

 

A magyal nagyobb cserépben is nevelhető a balkonon. Mivel nem foglal el sok helyet és visszametszésével magunk alakíthatjuk formáját, kedvelt a teraszokon és a bejárati ajtó mellett. Cserépben nevelve ültessük tápanyagokban gazdag, laza talajba, és öntözzük rendszeresen. Az edény alja legyen alul lyukas, hogy a felesleges víz kifolyhasson, mert a magyal nem kedveli a pangó vizet.

 

Magyal a vázában

 

A magyal különleges mutatós, leveles vesszői az adventi időszakban nagyon sokszínűen használhatók. Nem csak bent, de kint is dekorálhatunk vele. Amellett, hogy vázába téve önmagában és más dísznövényekkel együtt is csodásan mutat, felhasználhatjuk az asztali díszek, az adventi koszorú és az ajtókopogtató készítése során is.

 

A tarka levelű magyal

 

Kihajtáskor aranysárga, majd krémfehér színnel szegélyezett levele miatt nagyon közkedvelt a közönséges magyal tarkalevelű fajtája (Ilex aquifolium ’Aureomarginata’), amelynek gondozása megegyezik az alapfajéval. A tarkalevelű magyal lassú növekedésű örökzöld, törzse függőleges, lombja kúp alakú. Ültessük a kert napos vagy félárnyékos részébe enyhén savanyú talajba. Mivel enyhén fagyérzékeny, hidegebb teleken takarjuk a tövét.

 

A hibrid magyal

 

A kékes levelű vagy hibrid magyal (Ilex x meserveae) kékeszöld, lilás színű leveleiről kapta nevét, melyek az alapfajhoz képest kevésbé tüskések. Szintén lassú növekedésű, bokrosodó, de ágrendszere sűrűbb, mint a közönséges magyalé. Vízigénye közepes, kissé fagyérzékeny. A savanyú talajt kedveli, napfényes és félárnyékos helyre is ültethető.

További kertápolási tippekért látogasson el weboldalunkra: https://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.10.31