Növényi hulladék kezelése - Mulcsozásra fel!

A növényi hulladék kezelését érdemes körültekintően átgondolni, több lehetőségünk van ugyanis, mintsem minden, a kertben keletkezett szerves anyagot a komposztálóba tenni. Összefoglalónkban bemutatjuk, hogyan hasznosítható újra a növényi hulladék.

A kertészeti áruházakban a talajtakaró anyagok széles választékát találjuk, a kéregmulcstól egészen a fűrészporig. Ebben a cikkben azonban mulcs alatt a kertben keletkező növényi hulladékokat értjük. Élő mulcsnak tekinthető a lenyírt fű, a falevelek, az apróra vágott növényi részek, melyek egytől egyig javítják a talaj biológiai és fizikai állapotát.

Trágyázás mulccsal

A természetből számos kertápolási ötletet meríthetünk, erre remek példa a mulcsozás. Egy őszi erdei séta során láthatjuk, hogy a talajt lehullott ágak és levelek borítják. Alatta laza szerkezetű, nedves, humuszban gazdag föld található. A mulcsozás során erre törekszünk a kertünkben is, a növényi hulladék ugyanis tökéletesen alkalmas a természetes trágyázásra. A mulcsozás egész évben ajánlott, de különösen ősszel érdemes mulcsréteggel borítani a talajt, mert ez a talajtakaró értékes tápanyagokkal látja el a földet, valamint megvédi a fagytól is.

Humuszos talaj, kevesebb kerti munka

A mulcsréteg a veteményes és a dísznövények növekedéséhez optimális növekedési feltételeket biztosít. Kevesebb öntözés szükséges, hiszen a talaj vízmegtartó képessége növekszik a mulcsréteg hatására. A trágyázás mértéke csökkenthető vagy elhagyható, hiszen biztosítja a megfelelő tápanyagellátást, növeli a talajélet aktivitását, és csökkenti a tápanyag kimosódást. A talaj folyamatos lazítására sincs szükség, mert a mulcs laza szerkezetű talajt eredményez. Nem utolsó sorban, a mulcsréteg a gyomok elleni harcban is hatékony, mivel a gyomnövények gyökere fény nélkül nem tud megerősödni.

Faapríték

A kisméretűre vágott faapríték első sorban a fák és a vastagabb gyökerű sövények köré használható fedőrétegként, valamint kerti közlekedő utak borításaként. Fontos tudni, hogy a fakéreg a lebomlása során megváltoztatja a talaj nitrogén tartalmát, ezért a mulcsréteg alatt a növények lassabban fejlődnek. Amennyiben nem szeretnénk a növényeink növekedését korlátozni, úgy mulcsozásra inkább a levágott fű használata ajánlott!

Levágott fű

A levágott füvet szinte minden területre használhatjuk: a veteményesben és a dísznövények tövében kb. 3 cm vastagságú mulcsréteg ajánlott. A gyep mulcsozásához használjunk mulcsozó fűnyírót, amely a levágott füvet optimális mennyiségben elosztja a területen.

Avar-kérdés

Az avartakarónál fontos kiemelni, hogy nem minden levél alkalmas mulcsozásra. A nyír, a juhar, a bükk és a gyümölcsfák levelei tökéletesen alkalmasak erre a feladatra, azonban a dió, gesztenye és a tölgy leveleit vagy csak nagyon kis mennyiségben, vagy más fafajták leveleivel keverve használjuk. Utóbbiak levele sok csersavat tartalmaz, emiatt lassan bomlanak le, és felboríthatják a talaj tápanyag-egyensúlyát.

 

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

Amennyiben érdeklődik a cikkben szereplő gépeink iránt, az alábbi linkeken tovább informálódhat:

Fűnyírógépek

Aprítógépek

Lombfúvók

2019.04.02