Pompás megjelenésű, sárga virágaival díszít a kertben az orbáncfű

Az örökzöld orbáncfű jellemzői

 

Kedvelt dísznövény a télizöld orbáncfű vagy másik nevén örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinum), mely tarackokkal terjedő tövű, felemelkedő-elfekvő szárú, évelő félcserje. Töve 20-40 cm vastag ,,gyepet” alkot. 5-10 cm nagyságú örökzöld levelei átellenes állásúak. Nagyméretű, aranysárga virágai folyamatosan fejlődnek a hajtásvégeken júliustól kora őszig. 

 

Az örökzöld orbáncfű környezeti igénye és termesztése

 

A télizöld orbáncfű nagy tűrőképességű dísznövény. A talajban nem válogat, a tápanyagban szegény, sekélyebb talajon is szépen fejlődik. Félárnyékos és napos helyre is ültethető, de a levelei a kert védett részében, félárnyékban általában áttelelnek, napos, fagynak jobban kitett helyen azonban elfagynak. Az erőteljesebb hajtásnövekedés és a megfelelő virágzás érdekében márciusban vágjuk vissza. A szárazságot jól tűri, de nyáron öntözzük rendszeresen.

 

A kerti orbáncfű jellemzői

 

A kerti orbáncfű (Hypericum ’hidcote’) magasra, akár másfél méterre növő félcserje vagy cserje. Levelei örökzöld jellegűek, hazánkban tél közepére általában elfagynak. Aranysárga, nagyméretű virágai folyamatosan, júliustól szeptemberig nyílnak.

 

A kerti orbáncfű környezeti igénye és termesztése

 

A kerti orbáncfüvet a kert félárnyékos részében termesszük, jól érzi magát fák árnyékában. A talajra igényesebb, mint az örökzöld orbáncfű, ezért ültessük tápanyagokban gazdag, laza, morzsalékos talajba. A kerti orbáncfű vízigényes, így rendszeres öntözést igényel. Kora tavasszal metsszük vissza az elfagyott hajtásokat, két-három évente végezzünk ifjító metszést a növényen, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű virágot hozzon.

 
2021.03.12