Üvegház a hobbikertben

Talán nincs is olyan kertrajongó, aki ne álmodozna egy saját üvegházról, amiben kora tavasszal palántákat nevelhet, nyáron uborkát és paradicsomot szüretelhet, ősszel és télen télálló spenótot, salátaféléket, leveles kelt termeszthet.

Mi alapján válasszunk üvegházat?

Az üvegház mérete rendkívül fontos a választásnál és a tervezésénél. A kisméretű üvegházak sem olcsók, viszont sok csalódást okozhatnak, mert nagyon gyorsan felmelegszenek, nincs rajtuk megfelelő számú és méretű szellőzőnyílás. A témában több hasznos könyv is segítségünkre lehet, többek között Dietrich Mierswa: A hobbikertész üvegháza (Mezőgazda Kiadó) és Megyeri Szabolcs Üvegház a kertben című művei. Előzőből például megtudhatjuk, hogy minél több szellőzőnyílás található egy üvegházon, annál alkalmasabb a növénytermesztésre. Elmondhatjuk, hogy minél nagyobb egy üvegház, annál sokoldalúbban használható, sőt, ha meg van benne oldva az öntözés és a fűtés, akkor valóban egész évben termeszthetünk benne különböző igényű növényeket.

A vázat tekintve az üvegház lehet alumínium, acél, műanyag vagy fa. Az alumíniumvázú és az acélvázú (fém) üvegház előnye, hogy könnyen kezelhető, időtálló, az alumínium további előnye, hogy nem rozsdásodik, könnyű elemekből áll. Az ablakok lehetnek üvegből vagy polikarbonátból. A polikarbonát előnye, hogy tartós, jégverésbiztos, energiatakarékosabb megoldást nyújt, viszont kevésbé dekoratív, mint az üveg.

 

Az üvegház elhelyezése a kertben

Üvegházunk megfelelő helyének kiválasztásakor több szempontot vegyünk figyelembe. Nézzünk körül a kertben és a ház körül (a toldalékházról lentebb olvashatunk), mérjük ki a rendelkezésünkre álló területet. Egy 2,5-4 x 4-6 méteres üvegház, megfelelő belmagassággal (2,5-3,5 m) és falmagassággal (2-2,5 m) tökéletes lehet a hobbikert tulajdonosok számára. Ha az üvegházat vízszintes kertrészbe helyezzük, sok plusz munkától megkíméljük magunkat.

Abban az esetben, ha az üvegházat elsősorban ősztől tavaszig fogjuk használni, akkor érdemes a kert napos részében elhelyezni, mert a nyári forróságban az árnyékolást költséghatékonyabb felszerelni, mintha árnyékos helyen az üvegház mesterséges megvilágításáról, fűtéséről kellene gondoskodnunk. Akkor, ha az üvegházat tavasztól őszig főleg palántahajtatásra, zöldségtermesztésre használnánk, tegyük a kert árnyékosabb részébe. Ennek oka, hogy a perzselő, nyári napfény és az üvegházban keletkező forró levegő nem ideális a növényeknek, árnyékolórendszer, hűtés nélkül a termesztés igen nehézkes.

 

Mi az a toldalék üvegház?

A toldalékházak hosszanti oldala a lakóházhoz van építve, így ennek az üvegháztípusnak csak egy tetősíkja van, de épp olyan alkalmas növénytermesztésre, mint a két tetősíkkal rendelkező nyeregtetős üvegházak. A toldalékház lehet egy beépített terasz, de olyan üvegházat is építhetünk a ház, garázs oldalába, amely csak a kertből közelíthető meg, nincs átjáró benne közvetlenül a házba. Azoknak az üvegházaknak, amelyekbe a házból is beléphetünk nagy előnyük, hogy télen is alkalmasak a növénytermesztésre, a mediterrán növények teleltetésére, mert a hőmérséklet általában nem kerül fagypont alá bennük.

 

Öntözés az üvegházban

Az üvegházban elhelyezhetünk egy nagyobb méretű műanyaghordót, amit időközönként a kerti slaggal tölthetünk tele vízzel. Ebből egyszerűen megtölthetjük a locsolókannát az öntözéskor. Persze még szerencsésebb, ha az üvegházban van beszerelt vízcsap, netán automatikus, csepegtető öntözőrendszer az ágyásokban. Az üvegházban lévő vízcsapra tömlőt is csatlakoztathatunk, így könnyen öntözhetjük a dézsában nevelt nagyobb növényeket is. 

 

Mit termeszthetünk az üvegházunkban?

Palántanevelés és korai vetésű zöldségek február végétől, március elejétől. Az üvegházban, ha fagymentesen tudjuk tartani, már február végétől, március elejétől belevághatunk a zöldségtermesztésbe. Korai vetésű zöldségféle a sárgarépa, a különböző saláta- és hagymafélék, a zöldborsó és a retek. Palántának érdemes nevelni a paradicsom- és paprikafajtákat, a kabakosokat, így az uborkát, a cukkinit, a főző- és sütőtököt. A magok keléséig öntözzük naponta a talajt, az öntözésre ilyenkor a legjobb, ha kézi permetezőt használunk, mert ezzel nem fogjuk kimosni az apró magokat sem a földből.

Milyen zöldségeket termeszthetünk nyáron az üvegházban? A legtöbb üvegházban nincs lehetőségünk hűtésre, ezért nagyon fontos, hogy az üvegház oldalán legyen oldalsó légterelő ablak és a tetőn is legyen tetőablak. Így tudjuk megfelelően átszellőztetni az üvegházat az éjszakai, hajnali órákban a nyári kánikula idején. Az olyan melegkedvelő zöldségek, mint például a paradicsom, a paprika, a sütőtök, a patisszon, az uborka, a cukkini remekül érzi magát nyáron az üvegházban. A fűszernövények közül a bazsalikomot, a koriandert, a kakukkfüvet, az oregánót, a majoránnát és az indiai citromfüvet érdemes az üvegházban termesztenünk, így késő őszig szüretelhetünk a ropogós, friss fűszerekből.

Zöldségfélék, fűszernövények az őszi, téli időszakban. Az üvegháznak köszönhetően a tél folyamán sem kell lemondanunk a saját termesztésű zöldségfélékről. Válasszunk olyan télálló zöldségféléket, fűszernövényeket, amelyek jól bírják a hideget. Ősszel vethetünk a fagymentes üvegházban (fűtés nélkül) petrezselymet, zellert, metélőhagymát, zsázsát, rukkolát, téli endíviát, madárbegysalátát, retket, spenót, leveles kelt, fokhagymát.

Mediterrán és virágos dísznövények teleltetése az üvegházban. A tél folyamán, amennyiben fagymentesen tudjuk tartani az üvegházat, átteleltethetjük itt a muskátlit és a petúniát. A mediterrán növények közül a dézsákban nevelt narancsfa, mandarinfa, citromfa, babér, olajfa és a leander is jól érzi magát a világos, fagymentes helyen. Az üvegházban kora tavasztól természetesen egynyári dísznövénypalántákat is nevelhetünk. Könnyen termeszthető, magról is vethető és igen dekoratív egynyári dísznövény például az árvácska, a bársonyvirág, az estike, a körömvirág, a lobélia, az oroszlánszáj, a szegfű.

2022.04.25