Öntözés, esővízgyűjtés, szárazságtűrő dísznövények

Az esővízgyűjtés nem újkeletű dolog, már az ókorban is alkalmazták. A szélsőséges időjárás miatt egyre nagyobb reneszánszát élik az esővízgyűjtő tározók, melyek remekül szolgálnak az olyan napokon, amikor néhány óra leforgása alatt leesik az átlagos havi csapadékmennyiség. Azokat a kertrészeket, amiket egész nap süt a nap, de nincs lehetőségünk naponta öntözni, ültessük be kifejezetten szárazságtűrő növényekkel.

Felszíni vagy földalatti esővízgyűjtő tartályt válasszunk?

 

Az esővíz gyűjtésének legegyszerűbb megoldása, ha a tetőről az ereszcsatornán keresztül gyűjtjük egy tartályba a vizet. Ehhez annyit kell tennünk, hogy az ereszcsatorna utolsó elemét kivesszük, és rövidebbre vágjuk. Fontos tudunk, hogy a tető anyaga befolyásolhatja az összegyűjtött víz minőségét. Az esővízgyűjtéshez a cserép-, valamint a műanyag tető a legjobb, míg a palatetőkről vagy a betoncserepekről nem ajánlott az esővíz összegyűjtése. A felszíni esővízgyűjtő tartály hátránya, hogy a víz nyáron nagyon felmelegszik benne, illetve, hogy a víz könnyebben koszolódik. Az összegyűjtött esővizet a ciszternán lévő csapon vagy tömlőn keresztül lehet leereszteni.

 

A föld alá telepíthető esővízgyűjtő ciszternák előnye, hogy a nyári kánikulában sem tud túlmelegedni bennük a víz, mert a föld alatt állandóbb a hőmérséklet, valamint, hogy a tartály feletti terület használható marad, a felszínen csak egy aknafedél látszik. Egy megfelelő szivattyúval könnyedén magasabb helyekre is eljuttathatjuk az esővizet. Továbbá mellettük szól az is, hogy sokkal nagyobb méretűek lehetnek, mint a földfelszín felettiek, valamint nem kell attól tartanunk, hogy szerves anyagok, például falevelek, rovarok, madárürülék kerül a vízbe.

 

Az esővízgyűjtő méretének kiválasztásakor érdemes tisztában lennünk a lakóhelyünkre jellemző éves csapadékmennyiséggel, hazánkban ez átlagosan 500-800 mm/év, illetve azzal, hogy mire akarjuk használni (háztartás, kerti növények öntözése, kerti tó feltöltése) az összegyűjtött vizet. Az anyagukat tekintve a legtartósabbak az edzett műanyag esővíz tározó ciszternák, melyek élettartama több évtized. Fontos tudnunk, hogy az esővízgyűjtő tartályokat télre le kell ereszteni. Érdemes olyan tartályt választanunk, ami előszűrővel van ellátva, mert így a nagyobb szennyezősédek nem tudnak a vízgyűjtőbe jutni.

 

A kerti tóból is öntözhetünk

 

Főleg az érzékenyebb vagy magas tápanyagigényű növények öntözésére nyújt remek megoldást, ha a kerti tóból öntözünk. A kistavakból ugyanis hasznos tápanyagokban gazdag, lágy vizet gyűjthetünk, a legegyszerűbben egy locsolókanna vagy egy nagyobb vödör segítségével. A tó megfelelő vízszintjét naponta, kétnaponta pótoljuk, a legjobb, ha esővízzel tudjuk ezt megtenni.

 

Mikor öntözzünk?

 

Tavasszal és ősszel, 20-25°C körüli hőmérsékletig a nap bármely szakasza alkalmas az öntözésre, de nyáron a kora reggeli vagy a késő esti órákat válasszuk.  A gyepnek a nyár folyamán van a legtöbb vízre szüksége. Öntözését időzítsük a kora reggeli órákra, mert ilyenkor a legalacsonyabb a párolgási veszteség, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor az esti órák is megfelelőek lehetnek. A legideálisabb, ha a gyep öntözését ritkábban, de hosszabb ideig végezzük. 30℃ feletti hőmérséklet esetén heti négy-öt alkalommal öntözzünk, 35℃ fölött minden nap. Jó megoldás, ha a gyep területére vagy szegélyére nagy lombú fákat ültetünk. Ezeken az árnyékos területeken az árnyéktűrő fűmagkeverékeket használjuk, melyet a vörös csenkesz és az angol perje alkot. Az ilyen árnyékos kertrészek jóval hűvösebb mikroklímát biztosítanak, mint a napsugárzásnak teljesen kitett területek.

 

Egy erős magasnyomású mosó minden kerttulajdonos álma

 

A hidegvizes magasnyomású mosókkal a nagynyomású vízsugárnak köszönhetően tisztíthatjuk meg hatékonyan a legkülönfélébb felületeket, így például a térköveket, a kerti utakat, a falfelületeket, a kerti bútorokat vagy akár a kerékpárokat, gépjárműveket. A STIHL magasnyomású mosók könnyen kezelhetők, de rendkívül erősek, strapabírók, a nagyobb területek is pillanatok alatt megtisztíthatók velük. Télen ne feledkezzünk meg a magasnyomású mosók víztelenítéséről, mert a szivattyúban maradt víz könnyen tönkre teheti a gépeket, a keskeny vízjáratokban a megfagyott víz szétroncsolhatja a gépek csöveit.

 

Szárazságtűrő növények ültetése

 

A kert olyan déli fekvésű részeibe, ahol sok napsütés éri a növényeket, de nem tudjuk megoldani a mindennapi öntözésüket, érdemes kifejezetten szárazságtűrő évelőket telepíteni. Az ilyen növények előnye, hogy megelégszenek a természetes csapadék mennyiségével. A telepítés utáni hetekben ezeket is szükséges öntözni, hogy megfelelően megeredjenek, meggyökeresedjenek, de a későbbiekben nem igényelnek plusz öntözést.

 

A szárazságtűrő növények külleme sokszor jól felimerhető. Ilyen jellegzetes, a párologtatás csökkentését jelző tulajdonságok például az ezüstszürkés (levendula) vagy kékes (ezüstkék színű árnyékliliom) színű lomb, a molyhos levelek (illatos gólyaorr), a húsos, pozsgás megjelenés. A vízraktározást jelző tulajdonság például a vastag rizóma, a raktározógumó, a hagyma vagy a gumó.

 

Mulcsozásra fel!

 

A mulcsozásnak számtalan előnye van, ahogy arról korábban már írtunk. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy a növények körülötti mulcsréteg megőrzi a természetes csapadékot, valamint a párolgás csökkentése miatt jóval alacsonyabb a talaj vízvesztesége is a reggeli harmatot, így sokkal kevesebbet kell öntöznünk. A mulcsréteg alatt azt tapasztalhatjuk, hogy a föld nyirkos, laza marad.

 

Szobanövények és az esővíz

 

Bizonyos szobanövényeket, például a rovaremésztő növényeket kifejezetten esővízzel ajánlott öntözni, de a különböző orchideafajoknak is az esővíz a legideálisabb. Ha van otthon akváriumunk, télen az esővíz helyett az ebből merített víz is tökéletes megoldást jelenthet az érzékenyebb növények számára. A nyár folyamán a legtöbb szobanövényt érdemes a szabadba vinni néhány hétre vagy hónapra, azonban arra ügyeljünk, hogy a kert vagy a terasz olyan részébe tegyük őket, ahol közvetlen napfényt nem, vagy csak a reggeli órákban kapnak.

2021.07.16